Tusk: Britannian näkemys EU:n ja Britannian Brexitin jälkeisestä suhteesta pohjaa illuusioon

Donald Tuskin mukaan Britannian suunnitelmat eivät ole realistisia. Kuva: EU
Donald Tuskin mukaan Britannian suunnitelmat eivät ole realistisia. Kuva: EU

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että brittejen on edelleen turha kuvitella, että he voisivat poimia rusinat pullasta suunnitellessa EU:n ja Britannian kauppasuhteita Brexitin jälkeen. Tusk sanoi brittien suunnitelmien "perustuvan puhtaaseen illuusioon".

Tusk kertoi saavansa pääministeri Theresa Maylta yksityiskohtaisempaa tietoa tapaamisessa tämän viikon torstaina.

May tapasi hallituksensa kanssa viime torstaina puidakseen Britannian suhteita EU27:n kanssa maaliskuun 2019 jälkeen. Mediatietojen mukaan Britannia haluaisi liittoutua EU:n kanssa joissakin kauppa-asioissa, mutta toimia erillisenä toisilla alueilla.

Tämä sai Tuskin toistamaan jälleen kerran, että sisämarkkinat eivät ole a la carte -lista, josta voi vain poimia sen mistä pitää.

- Olen tyytyväinen siitä, että Britannian hallitus näyttäisi siirtyvän kohti selkeämpää kantaa. Tosin jos median raportointi on oikeassa, pelkään että Britannian kanta pohjautuu puhtaasti illuusioon, Tusk sanoi Eurooppa-neuvoston epävirallisen kokouksen jälkeen perjantaina.

Tällä Tusk viittasi puheisiin joiden mukaan britit haluavat irtautua sisämarkkina-alueesta mutta kuitenkin nauttia sen eduista jatkossakin.

Pohdinta liittyy myös Irlannin rajakysymykseen. Jos Britannia lähtee tulliunionista, voi kevyt raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä olla hankala säilyttää.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.