Ympäristövaliokunnan mepit: Kosmetiikan eläinkokeet kiellettävä koko maailmassa

Mepit haluavat maailmanlaajuisen kiellon kosmetiikan testaamiselle eläimillä. Kuva: AP Images/European Union/EP
Mepit haluavat maailmanlaajuisen kiellon kosmetiikan testaamiselle eläimillä. Kuva: AP Images/European Union/EP

Ympäristövaliokunnan mepit haluavat maailman kosmetiikkateollisuudesta eläinkoevapaan vuoteen 2023 mennessä. EU:n sisällä eläinkokeet kosmetiikassa ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2013 lähtien.

Mepit huomauttavat, että eläinkokeiden kieltäminen ei ole estänyt eurooppalaista kosmetiikkateollisuutta kukoistamasta ja tarjoamasta noin kahta miljoonaa työpaikkaa.

Maailmanlaajuisesti kuitenkin noin 80 prosentista maissa kosmetiikan testaaminen eläinkokeilla sallitaan ja sellaisten kosmetiikkatuotteiden markkinointi sallitaan, joita on testattu eläinkokeilla.

Porsaanreikiäkin on löytynyt, sillä EU-markkinoilla on sellaisia lähtömaassa eläinkokeilla testattuja kosmetiikkatuotteita, jotka on EU-markkinoille otettaessa testattu uudelleen vaihtoehtoisille metodeilla.

Kosmetiikkatuotteiden aineosia on myös monissa muissakin tuotteissa kuin varsinaisessa kosmetiikassa kuten meikeissä. Samoja aineosia voi olla lääkkeissä, pesuaineissa tai ruuassa. Näissä esiintyessään aineosaa on voitukin testata eläinkokeilla sillä silloin noudatetaan eri lakitekstiä kuin kosmetiikkatuotteiden testaamiseen tarkoitettuja sääntöjä. Mepit kehottavatkin EU:ta tukemaan vaihtoehtoisten testausmenetelmien kehittämistä.

Luotettavan datan puuttuminen tuontikosmetiikan testauksista on myös meppien mukaan ongelma.

Mepit vaativat EU-johtajia hyödyntämään diplomaattisia verkostoja ja luomaan kansainvälisen konvention, jonka avulla voitaisiin lopettaa eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkatuotteiden testaamiseen maailmanlaajuisesti vuoteen 2023 mennessä.

Täysistunto äänestää valiokuntameppien yksimielisesti hyväksymästä päätöslauselmasta maaliskuussa Strasbourgissa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.