Pääkirjoitus: Katainen ja Barroso kävivät kaljalla – tuskin juttelivat ummetuksesta

Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker ja Jyrki Katainen vuonna 2011. Kuva: EU/Shimera/Etienne Ansotte
Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker ja Jyrki Katainen vuonna 2011. Kuva: EU/Shimera/Etienne Ansotte

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kävi kaljalla komission entisen puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa.

Kataisen ja tällä hetkellä amerikkalaisen liikepankin Goldman Sachsin palveluksessa työskentelevän Barroson viime lokakuinen kaljahetki nousi otsikoihin eilen, kun hallinnon läpinäkyvyyttä edistämään pyrkivä järjestö otti tapaamisen hampaisiinsa.

Miksi tästä pitäisi olla kiinnostunut? Muutamastakin syystä.

Ensinnäkin komission nykyisten ohjeiden mukaan Barrosoa täytyy kohdella kuten ketä tahansa lobbaria. Tapaamiset lobbareiden kanssa kirjataan rekisteriin, EU:n edustajat eivät tapaa lobbareita kahdenkesken ja tapaamisista otetaan muistiinpanot. Lopettaessaan Euroopan komissiossa Barroso kirjoitti seuraajalleen Jean-Claude Junckerille kirjeen, jossa hän lupasi olla lobbaamatta uuden työnantajansa Goldman Sachsin puolesta. Tapaaminen Kataisen kanssa näyttäytyy nyt tuon lupauksen rikkomisena. Kataisen olisi pitänyt tietää tämä ja toimia sen mukaisesti.

Toisekseen tapaamista ei merkitty lobbari-tapaamiseksi ennen kuin media reagoi asiaan raportoiden, että Katainen on nähty tapaamisessa komission entisen puheenjohtajan Barroson kanssa ja että ilmoitusta läpinäkyvyysrekisteriin vielä odotetaan. Vaikka virallisesti komissaareilla onkin noin vuorokausi aikaa merkitä tapaamiset rekisteriin, ei pitäisi syntyä tilannetta, jossa media pääsee hoputtamaan komissaaria ilmoittamaan lobbaritapaamisistaan.

Kolmanneksi on vaikea uskoa, että tapaaminen komission varapuheenjohtajan ja liikepankkijätin edustajan välillä olisi puhtaasti yksityistapaaminen. Asiaa ei todellakaan auta se, että tapaamisen aiheeksi kirjattiin EU:n kauppa- ja puolustusagenda. Kuten Katainen kommentoikin tapausta: "Jos joku lobbasi, se olin minä. Kerroin kunnianhimoisesta kauppa- ja puolustusagendastamme." Tällä tasolla puolustus- ja kauppapolitiikka eivät ole yksityisiä aiheita.

Yksityisissä keskusteluissa käsitellään aiheita kuten jalkapallo, matkustelu, sää tai suolen toiminta.

Neljänneksi: Kun ystävykset puhuvat paskaa tuoppien yli, siitä ei ole mitään syytä kirjata virallisia muistiinpanoja. Lobbaus-tapaamisista puolestaan täytyy. Kataisen ja Barroson tapaamisesta ei ole muistiinpanoja, sillä kyseessä oli Kataisen mukaan yksityistapaaminen vanhojen ystävien kesken. Yksityisissä keskusteluissa käsitellään aiheita kuten jalkapallo, matkustelu, sää tai suolen toiminta - ei EU:n kauppa- ja puolustuspolitiikka. Tapaamisesta olisi pitänyt ottaa muistiinpanot.

Miksi? Katainen kertoo syyn kommentoidessaan, mistä he eivät puhuneet: "...me olemme ystäviä. Hän ei lobannut minua. Me emme puhuneet sanaakaan pankista." Tähän sisältyy koko asian pointti. On naiivia uskoa, että Goldman Sachsilla ei olisi omaa ammatillista mielenkiintoa saada haltuunsa yksityiskohtaista tietoa unionin puolustus- ja kauppapolitiikasta. Ei vaadi paljonkaan mielikuvitusta ymmärtääkseen, että totta kai heillä on. Olen varma, että Goldman Sachsilla ymmärretään tämä.

Kaikessa ei tarvitse nähdä salaliittoteorioita

Sen verran mitä Kataisesta tiedän, minulla ei ole mitään syytä uskoa, että hän olisi todella tehnyt mitään hirvittävän väärää. Pidän Kataista rehellisenä ihmisenä enkä tunne muuta kuin kunnioitusta häntä kohtaan. En usko, että tapaaminen Barroson kanssa olisi rikkonut hänen kunniallisuuttaan, mutta tapauksen pitäisi toimia muistutuksena kaikille, että tällä poliittisella tasolla kaikki on osa peliä. Myös yksityiset "kalja-tapaamiset".

Medialla on oma tehtävänsä vahtikoirana. Se on tärkeä demokratiaa ylläpitävä tehtävä. Median tulisi myös raportoida mahdollisimman neutraalisti liioittelematta tapahtumia. Kaikessa ei tarvitse nähdä salaliittoteorioita. Henkilökohtaisesti en sellaisia näe Kataisen ja Barroson tapaamisessakaan, mutta epäjohdonmukaisuuksia täytyy voida kyseenalaistaa. Tässä tapauksessa niitä on useita. Niistä on raportoitu, kysymyksiä on esitetty ja itse tyydyn nyt Kataisen vakuutukseen siitä, että hän "kannattaa täyttä läpinäkyvyyttä".

Trond H. Trosahl/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Trond H. Trosdahl 22 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.