Jos Trump sytyttää kauppasodan, Eurooppa aikoo olla valmiina

USA harkitsee tulleja eurooppalaiselle alumiinille ja teräkselle. Kuva: pixabay.com
USA harkitsee tulleja eurooppalaiselle alumiinille ja teräkselle. Kuva: pixabay.com

Euroopan komissio aikoo ryhtyä vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat asettaa kauppapakotteita teräkselle ja alumiinille. Presidentti Donald Trump haluaa turvata amerikkalaisen teollisuuden aseman ja hän harkitsee tuontitulleja ja -kiintiöitä ulkomaiselle alumiinille ja teräkselle. Kongressin jäsenet ova varoittaneet Trumpia sytyttämästä kauppasotaa.

Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross suositteli viime viikolla korkeiden tuontitullien asettamista. Hän viittasi, että yksi mahdollisuus olisi 24 prosentin rangaistustulli kaikille terästuotteille ja ainakin 7,7 prosentin tulli alumiinituonnille.

Yksi vaihtoehto olisi, että tullit asetettaisiin ainoastaan viidelle maalle, mukaanlukien Kiina ja Venäjä. Trumpin täytyy vielä päättää, ryhtyykö hän Rossin ehdottamiin toimiin.

Euroopan komission mukaan siinä tapauksessa, että Trump päättäisi asettaa tuontitulleja, Eurooppa reagoisi muutamien päivien sisällä.

- Euroopan unioni uskoo, että kaupassa kummankin osapuolen pitäisi voittaa. Uskomme myös, että kaupan täytyy olla avointa ja että siinä täytyy sitoutua tiettyihin sääntöihin. Ryhdymme tarvittaviin toimiin puolustaaksemme EU:n teollisuutta, Euroopan komission tiedottaja Margaritis Schinas sanoi lehdistötilaisuudessa tänään.

Hän kuitenkin painotti toimittajille, että kauppasodasta ei ole kyse.

Saksalaislehdissä on spekuloitu, että esimerkiksi amerikkalaisille maataloustuotteille kuten tomaateille ja perunoille voitaisiin asettaa tulleja.

Tulleja saatettaisiin lätkäistä myös moottoripyörille. Saksalaislehtien mukaan EU-viranomaiset ovat maininneet mahdollisuudeksi sen, että tulleja asetettaisiin Wisconsinissa valmistettaville Harley Davidson -moottoripyörille tai esimerkiksi Tennesseessä ja Kentuckyssa valmistettavalle bourbonille. Wisconsin on Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin kotiseutua. Bourbon-alueelta Kentuckysta tulee puolestaan senaattori Mitch McConnell.

Yhdysvalloissa ajatus terästulleista sai senaattoreilta vaihtelevaa palautetta. Osa kannusti puolustamaan työpaikkoja kun taas osa pelkäsi tullien sytyttävän kauppasodan.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.