Järjestö syyttää: Katainen rikkoi hyvää hallintotapaa tavatessaan komission entisen puheenjohtajan Barroson

Jyrki Katainen ja Jose Manuel Barroso vuonna 2012. Kuva: EU/Cornelia Smet
Jyrki Katainen ja Jose Manuel Barroso vuonna 2012. Kuva: EU/Cornelia Smet

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen tapasi komission entisen puheenjohtajan, pankkialalle siirtyneen Jose Manuel Barroson Silken Berlaymont -hotellissa Brysselissä lokakuun 25. päivä vuonna 2017.

Nyt Alter-EU, eli hallinnon läpinäkyvyyttä edistämään pyrkivä järjestöjen liittymä, on tarttunut tapaukseen. Barroso siirtyi yhdysvaltalaisen liikepankin Goldman Sachsin palvelukseen vuonna 2016. Siirtymisestä kohtistiin, sillä Barroso oli komission puheenjohtajana ollut hoitamassa Kreikan velkakriisiä, johon myös Goldman Sachs on liitetty.

Siirtyessään pankin palvelukseen Barroso oli luvannut komission uudelle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille, että hän ei lobbaisi Goldman Sachsin puolesta. Nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että Barroso on syönyt sanansa.

Jyrki Katainen on myöntänyt kirjeessä, että hän tosiaankin tapasi Goldman Sachs -pankin Barroson brysseliläisessä hotellissa lokakuussa.

- Herra Barroso ja minä olimme tapaamisen ainoat osallistujat. Puhuimme enimmäkseen kauppa- ja puolustusasioista, Katainen kirjoittaa.

Kirje oli päivätty 31.1.2018 ja se julkaistiin tänään tiistaina 20. helmikuuta.

Katainen myös kertoi kirjeessään, että tapaamisesta ei ole muistiinpanoja.

Barrosoa pitäisi kohdella kuten muitakin lobbareita

Alter-EU:n mukaan on jo lähtökohtaisesti ongelmallista, että Euroopan komission entinen puheenjohtaja lobbaa pankin puolesta ja tämä kertoo ongelmista, joita syntyy tavasta, jolla komissio suhtautuu komissaarin paikan jättäneiden henkilöiden uuteen työllistymiseen.

Jyrki Katainen ei myöskään heti ilmoittanut tapaamisesta rekisteriin, johon tapaamiset lobbareiden kanssa kirjataan läpinäkyvyyden vuoksi. Tämän hän teki vasta kun tapaamisesta oli kohistu lehdissä sekä sosiaalisessa mediassa. Tuolloinkin tapaaminen kirjattiin ainoastaan tapaamisena "The Goldman Sachs Group, Inc." -nimellä, Barrosoa pankin edustajana ei mainittu nimeltä. Tapaamisen aiheiksi oli merkitty kauppa ja puolustuspolitiikka.

Alter-EU:n edustajat olivat erityisen tyrmistyneitä siitä, että Kataisen ja Barroson tapaaminen oli järjestetty puhelimitse ja että tapaamisessa ei ollut ketään muuta läsnä, ei esimerkiksi Kataisen avustajaa tai kabinetin jäseniä. Myöskään mitään kirjallista dokumenttia tapaamisesta ei ole.

- En yleensä ota muistiinpanoja tapaamisissa enkä tehnyt niin tässäkään tapaamisessa. Tästä syystä dokumentteja ei ole saatavilla, Katainen kertoi kirjeessään.

Alter-EU:n mukaan se, että Katainen tapasi Barroson yksin hotellissa eikä ottanut tapaamisesta muistiinpanoja, on rikkonut puheenjohtaja Junckerin ohjeita siitä, kuinka entistä komission puheenjohtajaa Barrosoa tulisi kohdella eikä Katainen ole siis toiminut hyvän hallintotavan mukaisesti.

Komission tiedottaja Margaritis Schinas totesi lehdistötilaisuudessa, että Jyrki Katainen on toiminut ohjeiden mukaisesti. Hän myös korosti, että Katainen ja Barroso tapasi 36 kuukautta sen jälkeen kun Barroso oli jättänyt komission puheenjohtajan tehtävänsä ja virallinen aikaraja on 18 kuukautta.

Toimittajien hiostaessa Schinasia siitä, miksi Katainen suostui tapaamaan Barroson, joka oli aiemmin lupautunut olemaan lobbaamatta, hän kiersi kysymyksen sanoen ainoastaan "sikäli kun tiedän, he eivät tavanneet Berlaymont-rakennuksessa".

Juncker tähdensi syyskuussa 2016, että Barrosoa on kohdeltava kuten muitakin lobbareita. Barrosoa ei siis pitäisi kohdella komissiossa entisenä komission puheenjohtajana vaan suhtautua häneen samojen sääntöjen mukaan, mitkä pätevät kenen tahansa muun lobbarin tapaamiseen. Samassa yhteydessä komissaareja myös erikseen kehotettiin ottamaan muistiinpanot mahdollisista tapaamisistaan Barroson kanssa.

Järjestön mukaan varsinkin dokumentoinnin puute tapaamisesta on erityisen häiritsevää. Muita ohjenuoria lobbareiden tapaamiseen on se, että tapaamiset pitäisi mahdollisuuksien mukaan järjestää komission tiloissa ja paikalla pitäisi olla kolleega.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.