Glyfosaattia on 100 prosenttisesti luonnonmukaisina markkinoiduissa tuotteissa

Glyfosaattia saa käyttää Euroopassa vielä ainakin viisi vuotta. EU-kansalaiset vaativat torjunta-aineen kieltämistä. Kuva: EU/Jennifer Jacquemart
Glyfosaattia saa käyttää Euroopassa vielä ainakin viisi vuotta. EU-kansalaiset vaativat torjunta-aineen kieltämistä. Kuva: EU/Jennifer Jacquemart

Uudet amerikkalaisiin lounasruokiin kohdistetut testit osoittavat, että useissa 100 prosenttisesti luonnonmukaisina markkinoiduissa tuotteissa on jäämiä glyfosaatista. Tutkimuksen on teettänyt muun muassa puhtaan ravinnon edistämiseen keskittynyt Moms Across America -järjestö.

Tutkimuksessa testattiin muun muassa mantelimaitoa, vegeburgereita ja useita erilaisia leipiä: kokojyväleipiä, gluteenitonta, valkoista leipää jne. Kaikissa testatuissa tuotteissa oli glyfosaattijäämiä. Erillisissä bränditesteissä glyfosaattijäämien osalta haaviin jäivät myös Skippyn "100% Natural" maapähkinävoi sekä Liptonin "100% Natural" vihreä tee.

Glyfosaatin on osoitettu järjestön mukaan aiheuttavan hermomyrkytyksiä, maksasairauksia ja olevan osasyyllisenä keskenmenoihin, sikiön epämuodostumiin ja hedelmättömyyteen sekä nostavan 50 prosentilla riskiä sairastua Non-Hodgkinin lymfooma -imusolmukesyöpään, mikäli sitä havaitaan tuotteessa vähentään yksi yksikkö miljardia yksikköä kohti tai korkeintaan yksi yksikkö biljoonaa yksikköä kohden.

Tutkimukset ovat EuReporterissa julkaistun artikkelin mukaan osoittaneet myös, että ruuassa oleva glyfosaatti tuhoaa ruuansulatusjärjestelmän bakteereja, jotka ovat oleellisen tärkeitä immuunisysteemin ylläpitäjiä. Glyfosaatti on biokertyvä eli pienikin määrä voi olla haitallinen terveydelle.

Esimerkiksi mantelimaidosta löytyi glyfosaattia 0,87 yksikköä miljardia yksikköä kohden. Kokojyväleivässä puolestaan myrkkyä oli 140,98 yksikköä miljardia yksikköä kohden. Sataprosenttisesti luonnonmukaisessa Liptonin vihreässä teessä glyfosaattia puolestaan oli 208,29 yksikköä miljardia yksikköä kohden.

Glyfosaatti sai Euroopassa viisi vuotta lisäaikaa

Esimerkiksi Itävallassa ja Saksassa on rajoitettu neljä vuotta sitten glyfosaatin ruiskuttamista kasveihin, mutta Yhdysvalloissa ja Kanadassa glyfosaatin käyttäminen sadon kuivattamiseen on edelleen yleistä.

Glyfosaattijäämiä täysjyväviljassa selitetään sillä, että koska täysjyväviljaa ei prosessoida yhtä pitkälle kuin vaaleaa viljaa, glyfosaattia ei poistu kuorten mukana viljasta. Siten terveellisinä markkinoiduissa täysjyvätuotteissa on itseasiassa enemmän torjunta-ainejäämiä kuin valkoisesta käsitellystä jauhosta valmistetuissa leivissä.

Glyfosaattia käytetään Suomessa MTK:n mukaan erittäin maltillisesti. Glyfosaatin käyttöä voidaan kuitenkin liiton mukaan vähentää kieltämällä käyttö hieman ennen sadonkorjuuta. Elintarvikekäyttöön menevää viljaa ei Suomessa saa käsitellä ennen sadonkorjuuta ja rehuviljojenkin osalta käytöstä on vapaaehtoisesti luovuttu sopimustuotannossa. Muualla EU-alueella glyfosaattia käytetään yleisesti kuivattamaan korjattavaa satoa ja sateisissa oloissa kontrolloimaan laadun heikkenemistä.

Torjunta-ainejäämien vähyydessä suomalainen ruoka on Euroopan ja maailman huippua.

Traktori Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto: Suomalainen ruoka on Euroopan puhtainta - Euroopan unionin alueella syöty ruoka on edelleen suurelta osin vapaa Lue lisää

Kansainvälisen syöpätutkimuslaitos IARC on luokitellut glyfosaatin “todennäköisesti karsinogeeniseksi” ihmisille. Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA ja Euroopan kemikaalivirasto ECHA taas väittävät päinvastaista.

Komissio uskoo kahta viimeistä virastoa. Terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis totesi, että glyfosaatin karsinogeenisyydestä ei ole tieteellisiä todisteita. Hän myös sanoi, ettei pidä siitä, että salaliittoteorioita esittämällä yritetään vaikuttaa EU-päätöksentekoon. Siitä kielletäänkö glyfosaatin käyttö Euroopassa vuoteen 2022 mennessä, väännettiin kättä viime vuoden lopussa.

Jäsenmaat päätyivät tukemaan komission esitystä siitä, että aineelle annetaan viiden vuoden jatkolupa. Se ei olisi riittänyt MTK:lle eikä eurooppalaisten viljelijöiden kattojärjestölle Copa-Cogacalle, jotka vaativat täyttä 15 vuoden jatkolupaa perusteenaan se, että Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut järjestöjen mukaan glyfosaatin käytön turvalliseksi.

Glyfosaatti. Kuva: Felix Kindermann/Campact 1,3 miljoonaa eurooppalaista haluaa kieltää glyfosaatin - Kiista glyfosaatista on saanut tiedemiehet nousemaan toisiaan vastaan ja eurooppalaiset Lue lisää
Copa-Cogeca: Glyfosaatin jatkoluvan myöntämistä ei pidä perustaa tunteeseen tai politiikkaan - EU-viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogeca kannattaa kasvintorjuna-aine glyfosaatille 15 vuoden jatkolupaa. Järjestön Lue lisää

MTK huomauttaa tiedotteessaan, että mikäli glyfosaatin käyttö kielletään Euroopassa olisi perusteltua vaatia, että Euroopan ulkopuolelta EU-alueelle tulevat glyfosaatti-käsitellyt tuotteet ja niiden jatkojalosteet merkittäisiin asianmukaisesti. “Mikäli käyttö kielletään EU:ssa, mutta samalla sallitaan glyfosaatti-käsiteltyjen tuotteiden ja raaka-aineiden tulo EU:n sisämarkkinoille, annettaisiin tuontituotteille merkittävää kilpailuetua. Samalla tämä olisi todiste siitä, että huoli kuluttajien terveydestä ja turvallisuudesta ei ole aito”, MTK:n marraskuisessa tiedotteessa sanottiin.

Euroopan parlamentti oli pettynyt jäsenmaiden päätökseen. Se kun ajoi glyfosaatin asteittaista kieltämistä vuoteen 2022 mennessä. Parlamentin kanta ja yli miljoonan eurooppalaisen allekirjoittama vetoomus glyfosaatin kieltämisen puolesta sivuutettiin neuvoston päätöksessä.

- Sen sijaan, että olisi päätetty päivämäärä, jolloin glyfosaattia ei enää saa käyttää, keskustelemma asiasta uudelleen viiden vuoden kuluttua. Valitettavasti jäsenmaat ovat päättäneet pitkittää tätä ikuisuustarinaa, S&D-ryhmän meppi Kathleen Van Brempt kommentoi Euractiville päätöksen jälkeen.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.