Oikeusasiamies: Neuvoston lainsäädäntötyön salailu ruokkii Brysselin syyttelyä

EU:n ombudsmann Emily O'Reilly (oik). Kuva: Beno/EP
EU:n ombudsmann Emily O'Reilly (oik). Kuva: Beno/EP

EU:n oikeusasiamies Emily O’Reilly vaatii neuvostoa nauhoittamaan ja dokumentoimaan systemaattisesti EU:n jäsenmaiden kannat työryhmissä ja EU-suurlähettiläiden tapaamisissa ja tekemään dokumenteista yleisölle avoimia.

Neuvoston tämänhetkisten sisäisten sääntöjen mukaan sen ei tarvitse aloitteellisesti julkaista jäsenmaiden kantoja vaikka se ei toisaalta Euroopan oikeusistuimen vuoden 2011 päätöksen mukaan saa myöskään estää pääsyä dokumenttien äärelle.

Päätöksenteon salamyhkäisyys ja Euroopan unionin neuvoston läpinäkyvyyden puute saa oikeusasiamiehen tämän viikon tiistaina julkaisemassa raportissa rajua kritiikkiä.

Raportti kritisoi erityisesti Euroopan unionin neuvostoa, joka koostuu jäsenmaiden edustajista, siitä että se ei ole tehnyt lakia valmistelevasta keskustelusta julkista.

- Kansalaisille on lähes mahdotonta seurata jäsenmaiden neuvostossa käymää keskustelua, oikeusasiamies Emily O’Reilly totesi tiedotteessa.

Hän huomautti, että tällainen suljettujen ovien takana tehty lakiensäätötyö on omiaan tekemään EU:sta kansalaisille luotaantyöntävän ja etäisen. Se myös edesauttaa "syytetään Brysseliä -kulttuurin" jatkumista.

Oikeusasiamies haluaa myös selkeät ja julkisesti saatavilla olevat kriteerit sille, miten "limite" (rajoitettu) -statusta dokumenttien osalta voidaan käyttää. Tällä hetkellä sitä käytetään melkein poikkeuksetta kaikkiin asiakirjoihin.

- Nykyinen laajamittainen ja mielivaltainen käytäntö merkitä useimmat lakeja valmistelevat asiakirjat rajoitetuiksi, rajoittaa suhteettomasti kansalaisten oikeutta päästä näkemään lainsäädäntöasiakirjoja, oikeusasiamiehen tutkimuksessa todetaan.

Oikeusasiamies vaatii asiaan vastausta neuvostolta tämän vuoden toukokuuhun mennessä.

Valtaosa EU-lainsäädännöstä saa muotonsa suljettujen ovien takana - Suurin osa EU-lainsäädännöstä niitataan valmiiksi suljettujen ovien takana niin kutsutuissa Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.