Erdogan uhittelee Kyprokselle ja estää öljynporaustutkimukset sota-aluksellaan

Arkistokuva: Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk ja Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tiistaina Kreikkaa ja Kyprosta sekä ulkomaalaisia yrityksiä, jotka etsivät öljyä itäisellä Välimerellä, loukkaamasta Turkin itsemääräämisoikeutta.

- Tällä hetkellä sotalaivamme, ilmavoimamme ja muut turvallisuusyksikkömme seuraavat tarkasti kehitystä alueella ja niillä on valtuudet tehdä tarvittaessa minkälainen interventio tahansa, Erdogan uhitteli lehtitietojen mukaan.

Ankara reagoi italialaisen energiayritys Enin aikomuksiin tutkia öljynporausmahdollisuuksia Kyproksen rannikolla. Nyt Turkin sota-alus estää öljynporauslautan pääsyn alueelle, missä sen olisi määrä tehdä tutkimuksiaan.

Kyproksen hallinnon tiedottaja Nicos Christodoulides kertoi Kyproksen yleisradioyhtiölle RIK:lle, että öljynporauslautta on ankkuroitu itäiselle Välimerelle noin 50 kilometrin päähän varsinaisesta alueesta, jolla poraaminen on suunniteltu tehtävän. Tiedottajan mukaan niin Kyproksen hallitus kuin italialaisyritys Enikin ovat päämäärätietoisia sen suhteen, että poraamaan päästään kuten on suunniteltu.

Italian ulkoministeri Angelino Alfano puolestaan sanoi toivovansa yhteisymmärryksen löytyvän, sellaisen missä voitaisiin kunnioittaa niin kansainvälistä lakia, Enin intressejä, kaikkia valtioita alueella sekä Kyproksen kahta yhteisöä.

Turkki käyttää kovaa retoriikkaa

Turkki hyökkäsi Kyprokselle vuonna 1974 lyhytaikaisen kreikkalaisen vallankaappauksen jälkeen, mistä lähtien saari on ollut jaettu kreikkalaiseen ja turkkilaiseen osaan.

Turkki vastustaa öljynporaamista ja alueen energiavarojen tutkimista, sillä Turkin mielestä merialueen energiavarat pitäisi jakaa tasan Kyproksen turkkilaisen ja kreikkalaisen osapuolen kesken. Turkki katsoo, että nyt öljystä hyötyisi ainoastaan saaren kreikkalainen osapuoli. Turkin mukaan myös osa alueesta, jolla Kypros on suunnitellut tekevänsä tutkimusporauksia, kuuluu Turkin merialueeseen.

Kyproksen hallinnon mukaan sillä on kuitenkin oikeus porata öljyä. Sen mukaan kaikki tulot jaettaisiin tasapuolisesti mikäli saari onnistuttaisiin yhdistämään.

Kreikan ulkoministeriö on asettautunut Kyproksen hallinnon puolelle ja pitää Turkin toimia Kyproksen oikeuksien törkeänä loukkauksena sekä myös kansainvälisten lakien rikkomisena. Ulkoministeriö myös lisäsi lausunnossaan, että Turkin provokatiivinen toiminta ei ole sopivaa maalle, joka toivoo liittyvänsä Euroopan unioniin.

Euroopan komission päätiedottajan Margaritis Schinasin mukaan EU-viranomaiset seuraavat tarkasti tapahtumia itäisellä Välimerellä. Hänen mukaansa Turkin täytyy sitoutua pitämään yllä hyviä naapuruussuhteita ja välttämään kaikenlaista eripuraa, uhkailua ja toimintaa EU-jäsenmaata kohtaan.

Kyproksesta tuli EU-jäsenmaa vuonna 2004, mutta ainoastaan saaren eteläosat nauttivat jäsenyyseduista.

Schinas korosti, että kaikenlaista negatiivista kommentoitia tulisi välttää varsinkin nyt ennen EU-johtajien ja Erdoganin tapaamista Varnassa Bulgariassa. Erdogan oli aiemmin provosoinut sanoen, että tilanne itäisellä Välimerellä muistuttaa Syyrian Afrinin aluetta, minne Ankara on viimeaikoina lähettänyt joukkojaan.

Lähteet: The National Herald, DW, Komission lehdistötilaisuus.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.