Nato ja USA varoittavat Eurooppaa: Älkää sooloilko puolustuksenne kanssa!

NATO:n Jens Stoltenberg. Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library
NATO:n Jens Stoltenberg. Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on varoittanut EU:ta heikentämästä Naton voimaa puolustusyhteistyöllään. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kritisoineet Euroopan unionin puolustusyhteistyösopimusta PESCOa rajusti peläten sen vievän resursseja pois Natolta ja heikentävän sen tehokkuutta.

Stoltenberg totesi, että Naton ja EU:n kilpailussa ei olisi mitään järkeä ja että PESCO ei voisi mitenkään korvata Natoa Euroopan turvallisuuden takaajana.

Tuoreessa puheessaan Euroopan unionin korkea edustaja Federica Mogherini vakuuttaa, että PESCOa ei ole luotu Naton kilpailijaksi.

Eurooppalaisen puolustusyhteistyön syventäminen etenee vauhdilla luoden mahdollisuuksia uusille innovaatioille, työpaikoille sekä tuoden lisää turvallisuutta Eurooppaan. Mogherini otti esiin Roomassa pitämässä puheessaan, että eurooppalaisella lähestymistavalla puolustukseen pyritään vastaamaan tämän päivän haasteisiin.

Eurooppa-neuvosto juhlisti loikkaa puolustuspolitiikassa- Brysselissä 25 EU-maata asettui perhekuvaan, joka todisti historiallista hetkeä: Euroopan… Lue lisää

Mogherinin mukaan on väärin puhua Euroopan armeijasta.

- Mitä haluamme rakentaa on kunnianhimoisempaa kuin Euroopan armeija. Haluamme eurooppalaisen puolustuksen pohjautuvan eurooppalaiselle teollisuudelle, eurooppalaiselle teknologialle ja eurooppalaisille puolustusmarkkinoille. Haluamme jäsenmaidemme investoivan yhdessä, päättävän yhdessä ja toimivan yhdessä, Mogherini sanoi puheessaan.

Lähtökohtana ja lähestymistapana on yhdistää armeijan ja siviiliyhteiskunnan toimintamuotoja.

- Meidän eurooppalaisten erityispiirre on, että tasapainotamme kovan ja pehmeän voiman älykkäästi, sillä me eurooppalaiset olemme oppineet historiastamme, että mitään kriisiä tai uhkaa maailmassa ei voi hoitaa käyttämällä ainoastaan sotilaallista voimaa, Mogherini sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis painosti eurooppalaisia Nato-kumppaneita eilen pitämään lupauksensa ja kasvattavan puolustusbudjettejaan. Nato-maat ovatkin tehneet suunnitelmia siitä, kuinka ne pystyisivät käyttämään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan Naton toiminnan rahoittamiseen sen jälkeen, kun Trump uhkasi vetää USA:n tuen pois turvallisuusjärjestöltä.

Yhdysvaltoja närästää Nato-rahoituksen kitsastelun lisäksi myös Euroopan omat puolustussuunnitelmat. PESCOn tarkoituksena on käyttää puolustusvaroja Euroopassa tehokkaammin.

Apulaispääsihteeri Katie Wheelbarger Yhdysvaltojen kansainvälisistä turvallisuusasioista vastaavasta ministeriöstä varoitti lehtitietojen mukaan, että USA ei halua nähdä EU:n vetävän toimintoja pois Natolta ja omivan niitä EU:lle.

Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchison puolestaan sanoi, että ilmassa on ollut huolta siitä, että yhdysvaltalaiset turvallisuusyritykset suljettaisiin Euroopan ulkopuolelle Euroopan kehittäessä omaa sisäistä puolustusyhteistyötään.

Lähteet: Reuters, EUEA, DW.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.