Malesia raivostui EP:n palmuöljykiellosta – uhkaa vaikeuttaa kauppaneuvotteluita eurooppalaistuotteiden osalta

YB Datuk Seri Mah Siew Keong. Kuva: Ministry of Plantation Industries and Commodities
YB Datuk Seri Mah Siew Keong. Kuva: Ministry of Plantation Industries and Commodities

Tämän vuoden ensimmäisessä Euroopan parlamentin täysistunnossa äänestettiin, että EU luopuu palmuöljyn käytöstä vuoteen 2021 mennessä.

Malesialaisministeri Datuk Seri Mah Siew Keong kertoi Euractiville lehden haastattelussa, että Kuala Lumpur on valmis vastaamaan omin kaupparajoittein Euroopalle, mikäli palmuöljykielto tulee voimaan. Palmuöljy on Malesian suurin vientituote ja Malesia näkee EU:n palmuöljykiellon äärimmäisenä ja syrjivänä.

Heidi Hautala: Kunnianhimoinen puhtaan energian paketti läpi parlamentissa- Euroopan parlamentti äänesti eilen keskiviikkona merkittävästä uusiutuvan energian paketista. -… Lue lisää

Yksi mahdollinen keino malesialaisministerin mukaan olisi viedä asia maailman kauppajärjestön WTO:n pohdittavaksi, ensin Malesia haluaa kuitenkin käyttää ratkaisun löytämiseen dialogin keinoja.

Datuk Seri Mah Siew Keongin mukaan palmuöljyn kieltämisellä olisi valtavat vaikutukset Malesian maataloudelle. Euroopan markkinat malesialaisille palmuöljytuotteille ovat noin 2,2 miljardia euroa.

- Olemme aina painottaneet, että palmuöljy on taloutemme selkäranka ja suurin vientituotteemme. Suurien tuottajien lisäksi vaikutus on negatiivinen myös pientilallisiin. Malesiassa on 650.000 pientä tilaa, ministeri sanoi lehdelle.

Ministerin mukaan yli 40 prosenttia tuotetusta palmuöljystä tulee pieniltä tiloilta. Hän kertoo maansa viljelijöiden olevan hyvin huolissaan, sillä vuoteen 2021, jolloin parlamentti haluaa kiellon voimaan, ei ole enää kovin pitkä aika.

Malesia ja EU neuvottelevat parhaillaan vapaakauppasopimuksesta. Datuk Seri Mah Siew Keong toivoo, että niin pitkälle ei tarvitse mennä, mutta sanoo että tarvittaessa maa ryhtyy toimiin, mikäli EU kieltää Malesian tärkeimmän vientituotteen. Ministeri toteaa kaupan olevan kaksisuuntainen prosessi.

- Toivon, että asiassa löydetään oikeudenmukaisuutta ja minulle kerrottiin, että kyseessä ei ole lopullinen päätös. Rehellisesti sanottunta, jos Eurooppa toimii tällä tavalla syrjivästi, silloin Malesian täytyy reagoida eurooppalaisiin tuontituotteisiin, Datuk Seri Mah Siew Keong sanoi Euractiville.

Ministerin mielestä Malesia on tehnyt paljon varmistaakseen ettei palmuöljyn tuottaminen tuhoa ympäristöä.

- Olemme hyvin tiukkoja, olemme asettaneet useita sääntöjä ja lakeja varmistaaksemme, että metsää ei tuhota, hän sanoi.

Ministerin mukaan Malesia olisi myös valmis tekemään enemmän kestävän tuotannon varmistamiseksi, mikäli sillä voisi voittaa aikaa niin, että kielto ei tulisi voimaan vielä vuonna 2021.

- Rohkaisemisen sijaan ja sen sijaan, että EU työskentelisi yhdessä malesialaisten pienviljelijöiden kanssa, parlamentin päätös lähettää väärän viestin, ministeri sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.