Ilmainen julkinen liikenne on Saksan resepti ilmansaasteiden vähentämiseen ja EU:n selkäsaunan väistämiseen

Kuva: pexels.com
Kuva: pexels.com

EU:n selkäsaunan pelossa Saksa harkitsee tekevänsä julkisesta liikenteestä ilmaista viidessä kaupungissaan. Ilmaista julkista liikennettä testataan esimerkiksi Bonnissa ja Essenissä. Projektilla pyritään ilmansaasteiden vähentämiseen. Saksa on yksi niistä yhdeksästä EU-maasta, joissa ilmansaasteet ylittävät EU:n asettamat raja-arvot.

Jos ilmansaasteongelmaan ei löydy ratkaisua, eli jäsenmaat eivät pysty noudattamaan EU:n asettamia raja-arvoja päästöille, komissio voi viedä jäsenmaat EU-oikeuteen. Puola ja Bulgaria ovat jo kohdanneet ilmansaasteista johtuvia oikeustoimia.

Saksan suunnitelmissa saasteongelman kanssa painiessa on siis tehdä julkisesta liikenteestä ilmaista maan eniten saastuneissa kaupungeissa, kerrottiin saksalaismedioissa eilen.

Komissio patistelee ilmansaasteiden torjumisessa velttoilevia jäsenmaita- Euroopan komissio on ärähtänyt, että alkaa vetämään tiukempaa linjaa jäsenmaiden… Lue lisää

Mediat olivat saaneet käsiinsä kirjeen, joka oli osoitettu Euroopan ympäristökomissaarille Karemenu Vellalle. Kirjeessä kerrottiin komission pyynnön mukaisesti toimista, joilla Saksa aikoo saada ilmansaasteensa vähenemään. Kirjeen olivat allekirjoittaneet Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks, maatalousministeri Christian Schmidt ja kansliapäällikkö Peter Altmaier.

Ilmaisen joukkoliikenteen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä jättämään omat autonsa kotiin. Ilmaista julkista liikennettä voisi jatkossa päästä käyttämään Bonnin ja Essenin lisäksi Reutlingenissä, Mannheimissä ja Stuttgartin eteläpuolella sijaitsevassa Herrenbergissä. Nämä viisi ovat Saksan pahimmin saastuneet kaupungit.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.