Virtuaalivaluutan villissä lännessä kuluttaja on turvaton

Kuva: pexels.com
Kuva: pexels.com

Mitkään keskuspankit tai EU-lait eivät sääntele virtuaalivaluuttojen kuten Bitcoinin, Ripplen, Litecoinin ja Etherin kauppaa.

Tämä jättää kuluttajan suojattomaan asemaan, mikäli rahan vaihto epäonnistuu tai virtuaalivaluuttaa varastetaan virtuaalivaluuttatililtä kyberhyökkäyksen seurauksena.

Euroopan valvontaviranomaisten mukaan virtuaalivaluutan kaupassa on havaittavissa selkeitä merkkejä hinnoittelukuplan muodostumisesta mikä voisi johtaa siihen, että kuluttaja menettäisi kaikki virtuaalivaluuttaan investoimat rahansa.

Parhaiten tunnetun virtuaalivaluutan Bitcoinin arvo kasvoi yli 1000 prosenttia vuonna 2017, mutta se on jo nyt menettänyt noin puolet arvostaan tänä vuonna.

Valvontaviranomaisten yhteisessä lausunnossa sanotaan, että virtuaalivaluutta ei sovi sijoituskohteeksi, säästökohteeksi tai eläkesuunnittelun tuotteeksi.

Kuluttajille tarjottava informaatio virtuaalivaluutan ostamisesta on "suurimmassa osassa tapauksia epätäydellistä, hankalaa ymmärtää eikä se kerro asianmukaisesti riskeistä...siitä syystä tieto on harhaanjohtavaa", viranomaiset varoittivat.

Valvontaviranomaisten raportin virtuaalivaluutasta tilasi Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis, joka sanoi viime kuussa, että EU:n täytyy estää se, että virtuaalivaluutasta tulisi "laittoman käyttäytymisen väline".

Euroopan parlamentin talousasioiden valiokunnan varapuheenjohtaja Markus Feber totesi, että valvontaviranomaisten varoitus tuli hyvin myöhään ja virtuaalivaluuttaa pitäisi säännellä samoin kuin mitä tahansa rahoitusinstrumenttia.

Viime viikolla Saksa ja Ranska pyysivät G20-ryhmän jäseniä keskustelemaan virtuaalivaluutan mahdollisesta sääntelystä seuraavassa tapaamisessaan.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.