EIP buustaa akkuteollisuutta – yli 50 miljoonan euron rahoitus ruotsalaiselle akkuvalmistajalle

Kuva: Northvolt AB
Kuva: Northvolt AB

Euroopan investointipankki on hyväksynyt 52,5 miljoonan euron rahoituksen ruotsalaiselle akkukennojen valmistajalle Northvoltille. Rahoitus auttaa EU:ta kilpailemaan aasialaisten ja yhdysvaltalaisten tuottajien kanssa.

Akkujen korkea hinta on tähän saakka pitänyt sähköautot niche-tuotteena. Euroopalla on kuitenkin halua vähentää päästöjä, mikä saa myös esimerkiksi EIP:n rahoittamaan akkuteollisuutta, jotta sähköautoista tulisi halvempia ja siten paremmin mahdollisia tavalliselle kuluttajalle ostaa.

Sähköautoja myydään ympäri maailman enenevissä määrin ja yli puolet niiden akuista on valmistettu Kiinassa. EU onkin säikähtänyt menettävänsä kasvavan markkinaalueen Euroopan ulkopuolelle.

Northvoltin  akkuvalmistus-projekti on yksi edistyksellisimmistä eurooppalaisista aloitteista, joilla pyritään rikkomaan riippuvuus tuonnista.

Euroopan investointipankin varapuheenjohtaja Ambroise Fayolle kommentoi tiedotteessa, että pankki täyttää yhtä perustehtäväänsä tukiessaan tämän tyyppistä tutkimusta ja kehitystä Euroopassa.

- Puhtaan energian tarpeen ja sähköisen liikkuvuuden kasvaessa akuista tulee koko ajan tärkeämpiä. Eurooppa raahautuu tällä hetkellä perässä, mitä tulee akkujen tuotantoon ja tämä (Northvoltin) innovatiivinen ja strateginen projekti ansaitsee eurooppalaista tukea, Fayolle sanoi.

Northvoltin toimitusjohtaja Peter Carlsson lisäsi, että Eurooppa on siirtymässä nopeasti sähköaikaan ja Northvoltin tavoitteena on edesauttaa siirtymistä.

EU-alueella sähköautojen myynnin odotetaan kasvavan viime vuoden 126 000 kappaleesta 200 000:een tänä vuonna LMC Automotiven ennusteen mukaan. Kysynnän kasvaessa Euroopan akkuteollisuus voisi olla 250 miljardin euron arvoinen vuoteen 2025 mennessä, mikä on kolmannes koko maailman akkuteollisuudesta, sanoi tiedotteessa Euroopan komission varapuheenjohtaja ja energia-unionista vastaava komissaari Maroš Šefčovič.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.