Komission povataan ehdottavan tällä viikolla EU-presidentin toimen perustamista

Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte
Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte

BloombergPolitics-lehdessä spekuloidaan, että komissio ehdottaisi tällä viikolla komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien tehtävien yhdistämistä.

Euroopan komission viisivuotinen kausi päättyy vuoden 2019 loppupuolella. Sen on määrä kertoa 14. helmikuuta eli tämän viikon keskiviikkoon mennessä ehdotuksensa institutionaalisista muutoksista EU:ssa tulevina vuosina.

Suunnitelmaluonnos sisältää ehdotuksen Eurooppa-neuvoston ja komission puheenjohtajan tehtävien yhdistämisestä niin, että niitä hoitaisi yksi henkilö. Asiasta kertoi BloombergsPolitics-lehdelle nimettömänä pysytellyt henkilö.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker otti esille ehdotuksen EU-presidentistä viime vuonna unionin tila -puheessaan. Hänen mukaansa toimien yhdistäminen tehostaisi EU:n toimintaa merkittävästi ja tekisi EU:sta selkeämmän. EU:n jäsenmaissa ehdotus on saanut aikaan kohua ja mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Vuoden 2014 europarlamenttivaalien kärkiehdokkaat Alexis TSIPRAS (Euroopan vasemmistopuolue), Ska KELLER (Vihreät), Martin SCHULZ (Euroopan sosialidemokraattinen puolue), Jean-Claude JUNCKER (Euroopan kansanpuolue) ja Guy VERHOFSTADT (Euroopan liberaalidemokraattien puolue) vaalitentissä. Kuva: Eve VAN SOENS/EP EP: EU-vaalien kärkiehdokasmenettelystä ei voida luopua – viisi suomalaismeppiä äänesti päätöslauselmaa vastaan- Euroopan parlamentti on valmis hylkäämään komission puheenjohtajuutta tavoittelevan ehdokkaan, mikäli… Lue lisää
ARKISTOKUVA: Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi Junckerin ehdotus EU-presidentistä yllätti suomalaiset- Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker teki keskiviikkoisessa linjapuheessaan yllättävän esityksen. Hänen… Lue lisää

Komission tämän viikkoisessa ehdotuksessa todennäköisesti ehdotetaan myös kärkiehdokasmenettelyssä pitäytymistä.

Mepit äänestivät kannastaan viime viikolla Strasbourgin täysistunnossa. He kannattavat kärkiehdokas-menettelyä, jossa eurooppalaiset poliittiset puolueet nimeävät ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi ennen EU-vaaleja. Menettelyä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, jolloin komission puheenjohtajaksi valittiin Jean-Claude Juncker.

Lissabonin sopimus vaatii Eurooppa-neuvostoa nimeämään määräenemmistöllä ehdokkaan komission puheenjohtajaksi ottaen huomioon europarlamenttivaalien tulokset. Euroopan parlamentin pitää hyväksyä ehdokas. Euroopan parlamentti olisi siis valmis hylkäämään komission puheenjohtajuutta tavoittelevan ehdokkaan, mikäli tätä ei ole ennen 2019 europarlamenttivaaleja nimetty kärkiehdokkaaksi.

Spekulaatiot kärkiehdokkaista käyvät jo kuumana. Myös Jyrki Kataisen nimi on nostettu esiin mahdollisena kandidaattina Euroopan unionin ykkösvirkaan.

Politico-lehden Brysselin kirjeenvaihtaja David Herszenhorn arvioi Ylelle, että Kataisella olisi mahdollisuuksia EPP:n kärkiehdokkaaksi, mikäli hän päättää pyrkiä.

Politico listasi keskeisiä eurooppalaisia vaikuttajia vuodenvaiheessa ja nosti Jyrki Kataisen sijalle seitsemän. Politicon arvion mukaan 46-vuotias Katainen edustaa EU-politiikan raskaassa sarjassa nuorempaa sukupolvea ja kouluikäisten lasten isänä hänellä on uskottavuutta puhua tulevaisuudesta.

EPP:n kärkiehdokkaaksi on arvailtu myös Brexit-neuvotteluja johtavaa ranskalaista Michel Barnieria sekä Irlannin entistä pääministeriä Enda Kennya. S&D-ryhmän kärkiehdokkaiksi on arveltu nostettavan EU:n korkea edustaja Federica Mogherini tai komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.