Unkarin viranomaiset aloittivat EU-rahan väärinkäyttöä koskevan tutkinnan

Viktor Orbán. Kuva: Jan VAN DE VEL/EP
Viktor Orbán. Kuva: Jan VAN DE VEL/EP

Unkarin viranomaiset ovat aloittaneet EU-rahoitteisten projektien tutkinnan. Projekteja on vetänyt yritys, joka on aiemmin ollut Unkarin pääministerin Viktor Orbánin vävyn hallinnassa. Tutkinta aloitettiin viikkoja sen jälkeen, kun EU:n petostentorjuntavirasto OLAF oli saanut oman tutkintansa päätökseen. Asiasta kerrotaan Euractivin yhteistyössä Reutersin kanssa tekemässä jutussa.

OLAF:in mukaan se tutki viime kuussa 35 julkista valaisuprojektia Unkarissa. Se on jo lähettänyt raporttinsa taloussuosituksista Euroopan komissiolle ja lakisuositukset syyttäjille.

Tutkinnassa ilmeni viraston mukaan rahan väärinkäytön lisäksi eturistiriitoja. Enemmän yksityiskohtia tutkinnan tuloksista OLAF:in lehdistötoimisto ei ole vielä antanut.

Orbánin oikeistolainen Fidesz-puolue on ollut vallan kahvassa kiinni vuodesta 2010 saakka ja sen on ennustettu voittavan kolmannet peräkkäiset vaalit 8. huhtikuuta. OLAF-tutkinnasta on nyt kuitenkin tullut osa vaalikampanjointia. Äärioikeistolainen Jobbik-puolue vaatii Orbánia eroamaan vedoten OLAF:in tutkintaan.

Reuters ei onnistunut tavoittamaan Orbánin vävyä Istvan Tiborczia kommentoimaan aihetta. Yritys, jota tutkinta koskee on kommentoinut tutkinnasta tehtyjen uutisjuttujen olleen poliittisesti värittyneitä.

Unkari ottaa vastaan miljardeja euroja EU:n aluekehitysrahaa joka vuosi ja se on ollut merkittävä tekijä maan talouskasvulle. Tällä hetkellä EU:ssa neuvotellaankin seuraavien seitsemän vuoden rahoituskehyksestä joidenkin jäsenmaiden vaatiessa Itä-Euroopan maiden rahoituksen pienentämistä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.