Jäätteenmäki: Haitallisesta kellojen siirtelystä luovuttava

Kuva: pixabay.com
Kuva: pixabay.com

Mepit vaativat torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa kesäaikajärjestelyn perinpohjaista arviointia ja mikäli tarpeellista, muutosta sääntöihin.

– Kellojen siirtely sekoittaa ihmisiä ja aiheuttaa turhaa hämmennystä. On aika luopua terveydelle haitallisesta käytännöstä, johon kansalaiset ovat selvästi kyllästyneet, sanoo tiedotteessaan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Kellojen siirtelyn käytäntö on peräisin EU:n kesäaikadirektiivistä, jolla on yhdenmukaistettu eri jäsenmaiden käytännöt kesä- ja talviajasta.

Kansalaisaloitteet ovat osoittaneet, että kansalaiset ovat huolissaan kesä- ja talviaikajärjestelystä johtuvasta kellojen siirtämisestä joka vuosi maalis- ja lokakuussa.

- Euroopan parlamentin kanta kellojen siirtoon on selkeä - vaikkakaan ei ihan yhtä jämpti kuin olisin toivonut. Suunta on silti oikea. Komissiolle on annettu selkeä signaali ottaa kellojen siirto asialistalleen. Toivon, että selvitys alkaa vielä tämän kauden aikana, europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala sanoo tiedotteessaan.

Suomalaisittain tärkeä asia on herättänyt runsaasti kiinnostusta ulkomaisessa mediassa.

- Parlamentissa käytiin vilkas ja jopa kiihkeä keskustelu. Asia ei lopulta tuntunut olevan yhdentekevä kenellekään, Hautala toteaa.

Useissa tutkimuksissa on tuotu esille kielteisiä vaikutuksia ihmisten terveyteen, vaikkakaan tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Mepit vaativat komissiota laatimaan perinpohjaisen arvioinnin kesäaikasäännöksiä koskevasta direktiivistä ja tarvittaessa tekemään ehdotuksen sen muuttamisesta.

- Tämä on ollut pitkä prosessi, ja on hienoa, että asiaan saatiin viimein parlamentin selvä kanta. Haluan kiittää muita suomalaismeppejä, jotka ovat kaikki tukeneet asian eteenpäin viemisessä. Parlamentti on nyt puhunut, seuraavaksi katse siirtyy neuvostoon eli jäsenmaihin, Hautala sanoo.

Asiasta vastaava komissaari Violeta Bulc on luvannut harkita kantaansa uudelleen.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 384 puolesta, 153 vastaan ja 12 tyhjää.

Nykyinen direktiivi kesäaikasäännöksistä astui voimaan vuonna 2001. Direktiivissä säädetään yhteinen päivä ja aika kesäajan alkamiselle ja loppumiselle EU:n alueella. Tarkoituksena on taata sisämarkkinoiden sujuva toiminta.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.