Suomalaismepit ylikansallisista äänestyslistoista: Kaunis ajatus, joka sopii huonosti Suomelle

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (rkp) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Europarlamentaarikko Nils Torvalds (rkp) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Ajatusta ylikansallisista äänestyslistoista on lämmitelty Euroopan parlamentissa jo vuodesta 1998 lähtien. Nyt pitkään muhinut idea on taas nostettu esiin vuoden 2019 europarlamenttivaalien kolkutellessa ovella.

Ylikansallisten listojen puolesta rummuttavien mukaan ne eivät vaarantaisi eurooppalaista demokratiaa vaan päin vastoin antaisivat kansalaisille mahdollisuuden äänestää suoraan mieluisinta kandidaattia.

Yhteislistat nähdään ratkaisuna siihen, että europarlamenttivaalit eivät olisi vain sekalainen kokoelma kansallisia vaaleja vaan aidosti eurooppalaiset vaalit.

Kerroimme eilen, että kokoomusmepit vastustavat ylikansallisia äänestyslistoja. Kokoomusmeppien Sirpa Pietikäisen, Petri Sarvamaan ja Henna Virkkusen mukaan yhteiset vaalilistat etäännyttäisivät meppejä valitsijoistaan ja suosisivat vain suuria maita.

Kokoomusmepit vastustavat ylikansallisia EU-vaalilistoja- Kokoomusmepit Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa vastustavat ylikansallisia… Lue lisää

Samoilla linjoilla olivat muut EU-uutisten tavoittamat suomalaismepit. Vasemmiston Merja Kyllönen kommentoi, että hän ei kannata yleiseurooppalaisia listoja, "koska niiden selkeä hyöty tulee väistämättä isoille jäsenmaille".

- Periaatteessa ajatus on kaunis, mutta istuu erityisen huonosti Suomen järjestelmässä. Edellyttäisi ilmeisesti perustuslain muutosta. En usko, että olisi edes teknisesti mahdollista aikaansaada muutosta tässä aikataulussa, sanoi puolestaan Nils Torvalds.

Jussi Halla-aho totesi, että perussuomalaiset eivät kannata yleiseurooppalaisia listoja.

- Emme liioin kannata Britannialta vapautuvien paikkojen uusjakoa jäsenmaiden kesken, hän lisäsi.

Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi Brexit voi tuoda Suomelle yhden mepin lisää Euroopan parlamenttiin- Euroopan parlamentin jäsenmäärää pitäisi laskea 751:stä 705:een, esittää raportissaan Euroopan… Lue lisää

Myös keskustan Anneli Jäätteenmäki on kommentoinut julkisuudessa, että hän ei kannata yleiseurooppalaisia vaalilistoja. Sosiaalidemokraattien Miapetra Kumpula-Natri puolestaan on suhtautunut ajatukseen myönteisemmin ja sanonut Verkkouutisten haastattelussa, että listat lisäisivät eurooppalaista vaalikeskustelua ja auttaisivat kansalaisia ymmärtämään, miten europarlamentti toimii.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.