Gibraltar haluaa poimia rusinat Brexit-pullasta

Kuva:Steve - Flickr: Gibraltar, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22213859

Gibraltar pystyy jatkossa poimimaan Brexit-sopimuksesta noudatettavakseen ne elementit, mistä se pitää ja jättää muut huomiotta, kerrotaan EU-bulletinissa.

- Me voimme päättää mikäli sovitut asiat tulevat käytäntöön Gibraltarilla vai ei, Gibraltarin pääministeri Fabian Picardo sanoi julkaisun mukaan.

Picardosta on selvää, että Gibraltarilla voidaan käyttää veto-oikeutta Brexitissä. Britannian viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet asiaa.

Britannia ja Espanja kinaavat Gibraltarin kohtalosta- Gibraltarin suvereniteettiin ei tule muutosta ilman Britannian suostumusta, sanoi ulkoministeri… Lue lisää

Gibraltarin varapääministeri Joseph Garcia sanoi, että Gibraltarin ei pitäisi joutua ruoskittavaksi Brexitin seurausten vuoksi. Hänen mielestään ihmisten liikkuvuus rajan yli olisi elintärkeää säilyttää. Noin 13.000 ihmistä kulkee Gibraltarin ja Espanjan rajan yli työmatkaansa päivittäin.

Garcia myös lisäsi, että Brexitin jälkeen on se riski, että Gibraltaria eivät enää suojele EU-lait.

Britannia keskustelee tällä hetkellä tulevaisuuden kauppasuhteesta EU:n kanssa. Viimeisimmän julkisuuteen vuotaneen analyysin mukaan mikään keskustelluista tulevaisuuden skenaarioista ei olisi Briannialle edullinen. Aihe on nostanut esiin kiistoja ympäri Britanniaa.

Julkisuuteen vuotanut asiakirja: Britannia häviää jokaisessa Brexit-skenaariossa- Julkisuuteen vuotaneessa Britannian hallituksen dokumentissa ennustetaan, että maan talous tulee… Lue lisää

Espanja menetti Gibraltarin alueen Britannialle vuonna 1713. Nyt Espanja mielellään ottaisi alueen takaisin. Gibraltarilaiset puolestaan ovat mielellään pysyneet Britannian hallinnon alla. Silti 96 prosenttia gibraltarilaisista äänesti kuitenkin myös EU:ssa pysymisen puolesta.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.