Julkisuuteen vuotanut asiakirja: Britannia häviää jokaisessa Brexit-skenaariossa

ARKISTOKUVA. Brittanian pääministeri Theresa May. Kuva: Mario Salerno/EC

Julkisuuteen vuotaneessa Britannian hallituksen dokumentissa ennustetaan, että maan talous tulee kärsimään Brexitin jälkeen, sopi Britannia sitten minkälaisen kauppasopimuksen EU:n kanssa tahansa. Pahimman skenaarion mukaan kasvu voisi laskea jopa kahdeksan prosenttia.

BuzzFeedNewsin käsiinsä saamassa dokumentissa tarkastellaan kolmea tällä hetkellä mahdollisimmalta näyttävää skenaariota.

Analyysin mukaan siinä tapauksessa, että EU ja Britannia päätyisivät tekemään kahden välisen kauppasopimuksen, Britannian bruttokansantuotteen kasvu olisi viisi prosenttia alhaisempaa seuraavan 15 vuoden aikana verrattuna aiempiin arvioihin.

"No deal" -skenaariossa, jolloin Britannia noudattaisi WTO-sääntöjä, kasvu hidastuisi kahdeksan prosenttia. Pehmeimmässä vaihtoehdossa, eli jos Britannia olisi jatkossakin sisämarkkina-alueella EEA-jäsenyyden kautta, kasvu hidastuisi kaksi prosenttia.

Laskelmat tarkastelevat Britannian taloutta pitkällä tähtäimellä eivätkä huomioi lyhyen aikavälin notkahduksia, joita Brexitistä myös seuraa.

EU-uutiset kertoi jo joulukuussa RAND Corporationin tekemästä tutkimuksesta, jossa arvioitiin Britannian talouden tulevaisuutta samansuuntaisesti kuin nyt vuodetussa asiakirjassa.

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com Tutkimus: Britannian talous kurjistuu Brexitin jälkeen, kysymys on vain siitä, kuinka paljon- Britannian talous tulee luultavimmin kärsimään ainakin vuosikymmenen ajan Brexitin jälkeen,… Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.