EU-ministerivaliokunta: Suomi ajaa kellonajan siirtelystä luopumista

Kuvituskuva: Kello
Kuva: PIVISO/Flickr CC

Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä joka syksyisestä ja keväisestä kellojumpasta eli kesäaikajärjestelystä, kerrotaan Suomen EU-ministerivaliokunnan tiedotteessa. Suomessa on tehty myös kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisen lopettamiseksi.

Luopuminen edellyttää komission aloitetta EU:n kesäaikadirektiivin kumoamiseksi tai muuttamiseksi. Suomi selvittää ensivaiheessa muiden jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kannat asiaan.

Lisäksi Suomi kiirehtii komissiota antamaan selvityksen koskien kesäaikaa ja kellojen siirtämisen vaikutuksia. Suomen kannan mukaan EU:n yhtenäinen eteneminen on tärkeää erityisesti liikenteen toimivuuden kannalta.

Euroopan parlamentin TRAN eli liikenne ja matkailu -valiokunnan päätöslauselman mukaan tutkimukset eivät ole osoittaneet, että kellojen siirtämisestä olisi mitään hyötyä. Päinvastoin, kansalaiset ovat valittaneet sen negatiivisista vaikutuksista liikenteeseen, maatalouteen ja terveyteen.

Seuraavan kerran kellojen siirtämisestä keskustellaan europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan Euroopan parlamentissa helmikuun täysistunnossa.

- Se, mille aikavyöhykkeelle maat kuuluvat, on luonnollisesti niiden itsensä päätettävissä. Keskustelu on käytävä myös Suomessa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tutkimustieto tukee siirtymistä ikuiseen kesäaikaan eli Keski-Euroopan aikaan, Hautala sanoo.

Hautalan mukaan liikennekomissaari Violeta Bulc on luvannut edistää kellojen siirtelystä luopumista, mikäli parlamentti seisoo sen takana. Siihen saadaan selvyys jo seuraavassa täysistunnossa, kun parlamentti äänestää – vaikka vielä ei ole täysin selvää, mistä tarkalleen äänestetään: poliittiset ryhmät voivat tehdä omat vaihtoehtoiset päätöslauselmaesityksensä äänestykseen. Lisäksi on mahdollista, että poliittiset ryhmät neuvottelevat yhteisen päätöslauselmaesityksen.

- Tärkeintä on nyt saada koko Euroopan parlamentti sen taakse, että kellojen siirto jää historiaan. Jos ja kun näin käy, komission on selkeästi ajettava niin harmonisoinnin kuin kellojen siirron lopettamista niin, että EU:ssa eletään samaa aikaa sekä kesällä että talvella, Hautala kommentoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.