Nord Stream 2 sekoittaa politiikkaa ja juridisia kysymyksiä

Varasto Kotkassa.Kuva: Nord Stream 2/Axel Schmidt
Varasto Kotkassa.Kuva: Nord Stream 2/Axel Schmidt

Eurooppalaisen energiaoikeuden professori Kim Taulus Itä-Suomen yliopistosta kirjoitti joulukuussa Helsingin Sanomien vieraskynässä, että Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen käsittelyssä sekoittuvat sääntely, poliittiset mielipiteet ja käsitykset Venäjästä.

Taulus huomauttaa, että Nord Stream 2:n kohdalla poliittista keskustelua ja hankkeeseen liittyviä juridisia kysymyksiä ei ole erotettu toisistaan.

Euroopan komissio pyrkii saamaan Venäjältä Saksaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen EU-lainsäädännön piiriin. Komissio teki viime marraskuussa lakimuutosehdotuksen EU:n kaasudirektiiviin.

Komissio pitää Nord Stream 2 -hanketta EU:n energiatavoitteiden vastaisena, unioni kun haluaisi vähentää energiariippuvuuttaan Venäjästä. Eurooppa on kuitenkin tavoitteistaan huolimatta riippuvainen tuontikaasusta, minkä vuoksi kaasuputkien käytön pitäisi komission mukaan olla mahdollisimman läpinäkyvää ja kilpailtua.

Kim Taulus kirjoitti Helsingin Sanomissa, että EU:n ulkopuolisista maista tulevien putkien rakentamista ja toimintaa sääntelevä lainsäädäntö on selkeä. Kun putki kulkee merellä, sitä koskeva sääntely perustuu kansainväliseen oikeuteen, EU-oikeuteen ja niiden valtioiden kansalliseen lainsäädäntöön, joiden alueilla kaasuputki kulkee. Venäjän oikeus soveltuu siis Tauluksen kirjoituksen mukaan putkeen Venäjän alueella ja EU-energiaoikeutta sovelletaan kaikkeen putkessa kulkevaa kaasuun, kun se siirtyy EU:n sisäiseen kaasuverkostoon.

Kaasuputken rakentamista ei komission mukaan pyritäkään estämään, mutta komission kanta siihen on kuitenkin kielteinen.

Kokoomusmepit vastustavat putken rakentamista

Viime viikon perjantaina Helsingissä suomalaisten meppien mediatapaamisessa paikalla olleet kokoomusmepit sanoivat kaikki vastustavansa Nord Stream 2:n rakentamista.

Henna Virkkusen, Sirpa Pietikäisen ja Petri Sarvamaan lisäksi myös vihreiden Heidi Hautala sanoi vastustavansa hanketta. Paikalla olleista mepeistä ainoastaan Liisa Jaakonsaari (S&D) sanoi kannattavansa Nord Stream 2:n rakentamista.

Hän ajattelee kaasuputken hyödyttävän taloudellisesti sekä Eurooppaa että Venäjää. Siitä hän on kuitenkin samaa mieltä kokoomusmeppien kanssa, että hanketta pitäisi arvioida myös laajemmista ulko- ja turvallisuuspoliittisista näkökulmista eikä ajatella sen olevan pelkkä ympäristökysymys kuten meppien mukaan Sipilän hallitus tekee.

Suomen valtiosta voi kuitenkin tulla osakas kaasuputkeen sillä valtion enemmistöomisteinen Fortum on ostamassa saksalaisen Uniperin osakkeita, joka puolestaan on Nord Stream 2:n osakas.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1356 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.