Heidi Hautala: Kunnianhimoinen puhtaan energian paketti läpi parlamentissa

Kuva: pixabay.com

Euroopan parlamentti äänesti eilen keskiviikkona merkittävästä uusiutuvan energian paketista.

- Puhtaan energian paketin hyväksyminen on hieno osoitus siitä, että EU ottaa reippaita askelia kohti ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet halutaan todella saavuttaa, Heidi Hautala sanoo tiedotteessa.

Energiatehokkuuden sitova tavoite nousi EU-tasolla 35 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Hautala nostaa myös palmuöljyn käytöstä luopumisen vuoteen 2021 mennessä yhtenä hyvänä edistysaskeleena.

Uusiutuvan energian direktiivin yksi tehtävä on puun käytön kestävyyskriteerien määrittely.

Suomen kannalta huolenaiheena on ollut, että kestävyyskriteereissä määriteltäisiin eri puun osien soveltuvuus uusiutuvan energian raaka-aineeksi.

– Parlamentin kanta on, että puuta voidaan hyödyntää uusiutuvan energian tuotantoon, mikäli jäsenmaalla on kestävyyskriteerit täyttävä kansallinen metsälaki. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi uudelleenmetsittämisvelvoitetta sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimista, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki iloitsee tiedotteessa.

Hautala puolestaan pitää valitettavana sitä, että parlamentti hyväksyi kestävyyskriteereissä runkopuun ja kantojen käytön uusiutuvana energiana myös silloin, kun ne ajautuvat polttoon.

- Suomen biopolttoaineiden tuottajat ja hallitus ovat itse korostaneet, että tuotannossa käytetään nimenomaan jätteitä ja tähteitä. Miksi runkopuun ja kantojen polton sallimista sitten lobattiin niin valtavasti, Hautala ihmettelee.

Anneli Jäätteenmäki korostaa, että bioenergian tuotanto ei kaipaa lisää EU-byrokratiaa.

- Markkinoiden on annettava ohjata puun osat arvokkaimpiin käyttötarkoituksiin, Jäätteenmäki linjaa.

Hän muistuttaa, että EU:n ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää riippuvuuden katkaisemista fossiilisiin raaka-aineisiin.

– Euroopan metsävarat ovat kasvaneet viime vuosikymmenien aikana Portugalin pinta-alan verran. Voimme kestävästi lisätä puupohjaisten raaka-aineiden käyttöä liikenteessä, sähköntuotannossa ja lämmityksessä, Jäätteenmäki sanoo.

Hautala muistuttaa, että kestävyyskriteerit koskevat joka tapauksessa vain suuria, yli 20 MW voimalaitoksia eli noin viidesosaa EU-alueen energiatuotannosta. Kriteerit eivät siis koske pientuotantoa ja kotitalouksia. Suomalaisten puusaunojen lämmitys ei olisi siis ollut vaarassa siinäkään tapauksessa, että parlamentti ei olisi sallinut puun hyödyntämistä uusiutuvan energian tuotantoon.

Suomalaisista mepeistä kantojen ja runkopuun korjuun kiellon puolesta äänestivät Sirpa Pietikäinen, Heidi Hautala ja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1356 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.