Euractiv: Komissio ei ainakaan vielä esitä sähkötupakalle veroja

Kuva: pixabay.com

Komissio katsoo, että sillä ei ole riittävästi tietoa, jotta se voisi ehdottaa harmonisoitua verotusta myös sähkötupakkatuotteille.

Euractivin tietojen mukaan komissio harkitsee sähkötupakkatuotteiden verotusta uudelleen vuoteen 2019 mennessä.

Tupakkamarkkinoiden siirtyessä perinteisistä tupakkatuotteista sähkötupakan ja muiden niin sanottujen "kuumenna, älä polta -tuotteiden" myyntiin sekä laittoman tupakkakaupan kasvuun, neuvosto on jo maaliskuussa 2016 pyytänyt komissiota tarkastelemaan uudelleen tupakoinnin verotusta koskevaa direktiiviä.

Tällä valmisteverodirektiivillä säädetään EU-alueella tupakan valmistusta koskevat harmonisoidut säännöt. Tällä hetkellä tupakan valmisteverodirektiivi ei kata sähkötupakkaa ja jäsenmaat ovat pyytäneet komissiota tutkimaan mahdollisuuksia valmisteverodirektiivin muuttamiselle.

Vielä tällä hetkellä komission mielestä valmisteveroa ei pitäisi laajentaa sähkötupakkatuotteisiin, sillä komissio ei ole saanut aiheesta riittävästi informaatiota kasaan.

Liikkeellä olevat mielipiteet niin sähkötupakan terveysvaikutuksista kuin parhaasta tavasta verottaa vaihtelevat paljon. Komission raportissa sanotaan, että "terveysnäkökulmasta katsottuna olisi noudatettava varovaista lähestymistapaa kohti sähkösavukkeiden mahdollista yhdenmukaista verotusta".

Sähkötupakkateollisuuden mukaan puolestaan haitallisten kemikaalien vaikutus on sähkötupakoinnissa huomattavasti alhaisempaa kuin perinteistä tupakkaa polttaessa.

Komissio myös korosti, että vuoteen 2016 mennessä sähkötupakkatuotteet olivat myynnissä vain muutamien EU-jäsenmaiden markkinoilla.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1356 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.