EU painii propagandaa vastaan

Marjory van den Broeke. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Marjory van den Broeke. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

EU taistelee propagandaa vastaan usealla eri sektorilla. Vuoden ensimmäisellä täysistuntoviikolla Strasbourgissa tammikuussa keskustellaan Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

Instituution sisälle on myös juuri perustettu valeuutisia vastaan työskentelevä yksikkö. Yksikön päällikkö Marjory van den Broeke kertoi EU-uutisille, että yksikön tarkoituksena on valeuutisten kitkemisen lisäksi myös toimia tiedotuspalveluna toimittajille.

Tiedotuspalvelun on tarkoitus informoida toimittajia EU-asioista laajemmin ja yleisemmin eikä keskittyä pelkästään esimerkiksi parlamentin lainsäädäntötyöstä tiedottamiseen, tähän tarkoitukseen parlamentilla on omat tiedottajansa.

- Mitä valeuutisiin tulee, tarkoituksenani on tehdä ensin kartoittaa olemassa olevaa asiantuntemusta parlamentin sisällä ja ulkopuolella. Vasta sen jälkeen luon toimintasuunnitelman. Voin kuitenkin jo nyt sanoa, että yhteistyö muiden kanssa on erittäin tärkeää, Marjory van den Broeke kertoi.

Uuden valeuutisiin keskittyvän ja tiedotustoimiston johtoon siirtynyt van den Broeke on aiemmin työskennellyt Euroopan parlamentin tiedotuspalvelun johtajana vuodesta 2007. Euroopan parlamentin tiedotuspalvelussa hän on työskennellyt vuodesta 1995 lähtien.

Hollantilainen van den Broeke on opiskellut englantilaista kirjallisuutta Amsterdamin yliopistossa sekä poliittisia tieteitä Britannian avoimessa yliopistossa. Ennen EU-työtä van den Broeke työskenteli Amsterdamissa toimittajana uutistoimistossa, radiossa ja lyhyesti televisiossa.

Mepit keskustelevat Venäjän propagandasta EU:ssa

Mepit keskustelevat täysistunnossa keskiviikkona klo 16:00 Suomen aikaa Venäjän propagandan vaikutuksista EU:ssa ja maan mahdollisista yrityksistä vaikuttaa vaaleihin väärää tietoa levittämällä joissain EU-maissa.

– Totuuden ja valheen välissä ei ole olemassa mitään hyvää välitilaa. Valeuutiset tulevat entistä tavallisemmiksi ja ovat vaikuttaneet sekä Yhdysvaltojen presidentinvaalien että Brexit-äänestyksen lopputulokseen. Siksi on entistä selvempää, että tarvitsemme vahvaa poliittista johtajuutta, joka näyttää suunnan, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds tiedotteessa.

Mepit varoittivat jo vuonna 2016, että Venäjä oli lisännyt EU:n vastaisen propagandan levittämistä Krimin Venäjään liittämisen ja Donetsin altaan alueella käydyn hybridisodan jälkeen. Mepit totesivat päätöslauselmassa, että Venäjän hallitus käyttää ajatushautomoja, monikielisiä televisiokanavia, näennäisuutistoimistoja ja -multimediapalveluja, sosiaalista mediaa ja internetin trolleja kyseenalaistamaan demokraattisia arvoja ja jakamaan Eurooppaa.

EU-uutiset.fi/Satu Hotakainen

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1356 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.