Sirpa Pietikäinen: Naisissa on voimaa torjumaan ilmastonmuutosta

Meppi Sippa Pietikäinen EU-parlamentissa Strasbourgissa 4. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Meppi Sippa Pietikäinen EU-parlamentissa Strasbourgissa 4. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Naisissa ja naisjärjestöissä on voimaa, yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa, torjumaan ilmastonmuutosta, sanoo tiedotteessa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Euroopan parlamentissa ensi viikolla äänestettävässä mietinnössä naisista, sukupuolten tasa-arvosta ja ilmasto-oikeudenmukaisuudesta peräänkuulutetaan Euroopan Unionin johtajuutta kansainvälisten ilmasto-oikeudenmukaisuutta koskevien sitoumuksen täytäntöönpanossa.

Pietikäinen on toiminut EPP-ryhmän puolesta mietinnön pääneuvottelijana.

Mietinnössä sukupuolten tasa-arvoa välttämättömänä edellytyksenä kestävälle kehitykselle ja ilmastonmuutoksen asettamien haasteiden tehokkaalle hallinnalle. Erityisesti mietinnössä kehotetaan tukemaan YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksen UNFCCC:n sukupuolten tasa-arvoa edistävän toimintasuunnitelman kehittämistä, rahoittamista ja käyttöönottoa. Lisäksi tulee asettaa tavoitteet ja määräajat sukupuolten välisestä tasapainosta UNFCCC:n valtuuskunnissa.

- Naisten valtava potentiaali ja innovoinnin voimavarat on saatava aktiivisemmin valjastettua ilmastonmuutoksen torjumiseen. Alkajaiseksi naisille on taattava yhtäläinen osallistumismahdollisuus kansainvälisiin ja paikallisiin ilmastonmuutosta koskeviin päätöksentekoprosesseihin ja -projekteihin, Pietikäisen tiedotteessa todetaan.

Ilmastonmuutos tulee kasvattamaan humanitaaristen kriisien määrää, joissa tutkimusten mukaan kuolee eniten naisia ja lapsia.

- Naiset eivät ole vain uhreja vaan myös voimakkaita muutoksen aikaansaajia. Heillä on valtava potentiaali. Vuosisatojen ajan naiset ovat innovoijina, johtajina, organisoijina, kasvattajina ja hoivaajina löytäneet vaikeissa tilanteissa keinot elättää perheensä ja täyttää perheidensä tarpeet, tiedotteessa jatketaan.

Naiset tekevät edelleen maailmanlaajuisesti valtaosan palkattomasta koti- ja hoivatyöstä ja suurimman osan päivittäisistä kulutuspäätöksistä.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.