Komissio ehdottaa miljardin euron investointia maailmanluokan eurooppalaisiin supertietokoneisiin

Kuva: pixabay.com

Euroopan komissio julkisti eilen suunnitelmansa investoida yhdessä jäsenvaltioiden kanssa maailmanluokan eurooppalaisten supertietokoneiden infrastruktuurin rakentamiseen.

Supertietokoneita tarvitaan käsittelemään alati kasvavia tietomääriä. Ne hyödyttävät yhteiskuntaa monilla aloilla terveydenhoidosta ja uusiutuvasta energiasta tieliikenne- ja kyberturvallisuuteen.

- Kilpailu on kovaa ja EU on jäänyt jälkeen: meillä ei ole maailman kymmenen parhaan joukkoon yltäviä supertietokoneita. EuroHPC-aloitteella halutaan varmistaa eurooppalaisille tutkijoille ja yrityksille maailman johtava supertietokonekapasiteetti vuoteen 2020 mennessä, digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip sanoi tiedotteessa.

Eurooppalaiset tutkijat ja teollisuus prosessoivat nykyisin tietojaan yhä enemmän EU:n ulkopuolella, koska EU:ssa tarjolla oleva laskenta-aika ei riitä heidän tarpeisiinsa. Tällainen riippumattomuuden puute vaarantaa yksityisyyden suojan, tietosuojan, liikesalaisuudet ja datan omistajuuden erityisesti arkaluonteisten sovellusten osalta, komission julkaisemassa tiedotteessa huomautetaan.

Uudella oikeudellisella ja rahoituksellisella rakenteella – EuroHPC-yhteisyrityksellä – on tarkoitus hankkia, rakentaa ja ottaa kaikkialla Euroopassa käyttöön suurteholaskennan (HPC) maailmanluokan infrastruktuuri. EuroHPC:llä tuetaan myös tutkimuksen ja innovoinnin ohjelmassa kehitettäviä teknologioita ja laitteita (hardware) ja ohjelmistoja (software), joita näillä supertietokoneilla käytetään.

EU:n rahoitusosuus EuroHPC:stä on nykyisessä monivuotisessa rahoituskehyksessä noin 486 miljoonaa euroa, ja jäsenvaltiot ja assosioituneet maat osallistuvat vastaavalla summalla. Kaiken kaikkiaan julkisten investointien määrä kohoaa noin yhteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä, ja yhteisyrityksen yksityisosakkaat lisäävät tähän vielä luontoissuorituksia.

Digitaalitaloudesta ja -yhteiskunnasta vastaava komission jäsen Mariya Gabriel totesi  supertietokoneiden olevan jo keskeinen tekijä merkittävissä edistysaskelissa ja innovaatioissa monilla aloilla, jotka vaikuttavat suoraan Euroopan kansalaisten jokapäiväiseen elämään.

- Ne voivat auttaa meitä yksilöllistämään lääkehoitoa, säästämään energiaa ja torjumaan ilmastonmuutosta tehokkaammin. Eurooppalaista superlaskentainfrastruktuuria parantamalla on mahdollista luoda huomattava määrä työpaikkoja, hän sanoi tiedotteessa.

EuroHPC-julistuksen ovat allekirjoittaneet Ranska, Saksa, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Portugali ja Espanja 23. maaliskuuta 2017 Digital Day -tapahtumassa Roomassa. Allekirjoittajiin liittyivät vuonna 2017 vielä Belgia, Slovenia, Bulgaria, Sveitsi, Kreikka ja Kroatia. Nämä maat päättivät luoda yhtenäistetyn yleiseurooppalaisen eksa-luokan supertietokoneiden infrastruktuurin. Muita jäsenvaltioita Suomi mukaan lukien ja assosioituneita maita kehotetaan allekirjoittamaan EuroHPC-julistus.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.