EU valmistautuu auttamaan daeshin ruhjomaa Irakia

Siiviileille annetaan ensiapua Mosulissa. Kuva: EU/ECHO/Peter Biro.
Siiviileille annetaan ensiapua Mosulissa. Kuva: EU/ECHO/Peter Biro.

EU valmistautuu auttamaan Irakia Daeshin kukistumisen jälkeen. Komission ehdotuksessa linjataan meneillään olevaa apua sekä pidempiaikaista apua, jota EU valmistautuu irakilaisille antamaan.

- Irak on risteyskohdassa Daeshin alueellisen tappion jälkeen, jonka Irak saavutti merkittäviä uhrauksia tehden. Nyt on oleellisinta toimia nopeasti ja jälleenrakentaa maata yhteistyössä Irakin yhteiskunnan osien kanssa, EU:n korkea edustaja Federica Mogherini sanoi tiedotteessa.

Useita kertoja Irakissa vieraillut komissaari Christos Stylianides puolestaan totesi, että vaikka EU on jo pitkään tarjonnut hätäapua irakilaisille, tarve sille on edelleen suuri ja monet ihmiset elävät maansisäisinä pakolaisina. Komission tiedotteen mukaan kotinsa jättäneitä irakilaisia pakolaisia on noin kolme miljoonaa.

 

EU:n strategia Irakin auttamiseen keskittyy viemään humanitaarista apua Irakin kansalaisille ja edistää Daeshilta vapautettujen alueiden stabilisoimista. EU pyrkii myös tiedotteen mukaan auttamaan Irakia uudistumaan niin, että maasta tulisi demokraattinen, asukkaidensa oikeuksia kunnioittava valtio.

 

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.