Juha Jokela: Brexitin peruminen on teoreettisesti mahdollista, mutta poliittisesti vaikeaa

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com
Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com

Uudet mielipidekyselyt osoittavat, että aiempaa suurempi osa briteistä pitää EU-eron puolesta äänestämistä vääränä ratkaisuna. Enemmistö kuitenkin katsoo yhä, että hallituksen pitäisi edetä Brexitin toimeenpanossa.

Poliittiset ongelmat ja taloushuolet ovat lisänneet vaateita perua Britannian EU-ero. Kestävä ratkaisu saattaa kuitenkin edellyttää pitkää harkinta-aikaa ja siten uutta liittymisprosessia.

Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa kommentissa pohditaan, voisiko Brexit olla peruttavissa. Julkaisun on kirjoittanut ohjelmajohtaja Juha Jokela. Hän johtaa instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmaa.

Britannian lähtöpäivä EU:sta lähestyy, kun tahmeasti edenneet neuvottelut ovat edenneet toiseen vaiheeseen.

Puolitoista vuotta kansanäänestyksen jälkeen EU on Juha Jokelan mukaan yhä syvästi kansakuntaa jakava asia Britannian politiikassa.

Pääministeri Theresa May piti konservatiivipuolueensa yhtenäisenä ajamalla kovaa Brexitiä. Parlamenttivaaleissa konservatiivit kuitenkin menettivät enemmistön parlamentin alahuoneessa ja valtapuolueeksi noussut työnväenpuolue ajaakin pehmeämpää Brexitiä. Työnväenpuoluekin kuitenkin pitää Brexit-junaa liikkeessä vaikka sen linja onkin yhteistyöhaluisempi EU:n kanssa.

- EU-eron uudelleenharkintaa ei voi kuitenkaan täysin sulkea pois lisääntyneiden taloushuolien ja yhä jatkuvan poliittisen turbulenssin oloissa, Jokela kirjoittaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on todennut äskettäin, että Lontoo voi edelleen pyörtää Brexit-päätöksen, jolloin eroneuvottelut päättyisivät EU:ssa pysymiseen. Jokelan mukaan myös monet asiantuntijat ja päätöksentekijät Euroopassa ovat korostaneet, että jos brittihallitus päättäisi kumota Brexitin, muut 27 jäsenmaata tukisivat päätöstä.

Tarpeet uudistaa EU:ta eivät kuitenkaan poistuisi, vaikka Britannia pysyisikin EU:ssa. Jokela arvioi, että tilanne olisi hankala EU:lle poliittisesti, sillä unionin pyrkimykset syventää puolustusyhteistyötä ja valuuttaunionia voisivat vaikeutua Britannian kantojen vuoksi.

Jos Brexit peruttaisiin ennen maaliskuuta 2019, olisi Britannian mahdollista pitää kiinni nykyisistä erityisjärjestelyistään ja jäsenmaksualennuksesta. Jokela arvioi, että muuta jäsenmaat voisivat kuitenkin siinä tapauksessa nähdä mahollisuuden ajaa muutoksia Britannian jäsenyysehtoihin. Kelkan kääntäminen söisi myös uskottavuutta polarisoituneessa poliittisessa ilmapiirissä.

Tästä syystä Jokela katsoo, että järkevämpi lähtökohta voisi olla tarkastella Brexitiä uudelleen siirtymäkauden aikana. Paluu EU-jäseneksi olisi helpointa silloin, kun Britannian odotetaan joka tapauksessa noudattavan nykyistä EU-lainsäädäntöä, panevan täytäntöön uudet säädökset ja tunnustavan EU-tuomioistuimen aseman.

Lue Jokelan kommentti kokonaisuudessaan FIIAn sivuilta.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa EU-uutiset.fi 2345 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.