EU edistää kalastussopimusta Marokon kanssa sopimuksen mahdollisesta laittomuudesta huolimatta

El Marsa, Laayounen satama, Länsi-Saharassa. Kuva: jbdodane/Flickr CC
El Marsa, Laayounen satama, Länsi-Saharassa. Kuva: jbdodane/Flickr CC

EU:n tuomioistuimen julkisasiamies Melchior Wathelet on todennut, että EU:n ja Marokon vuonna 2006 allekirjoittama kalastussopimus ei ole laillisesti sitova, sillä sopimus kattaa myös Marokon miehittämän Länsi-Saharan alueen.

Julkisasiamies totesi keskiviikkona 10.1.2018 julkaistussa lausunnossa, että EU on "epäonnistunut täyttämään velvoitteensa tunnistaa laiton tilanne alueella". EU-tuomioistuin tekee varsinaisen päätöksen tapauksesta myöhemmin.

Reilu vuosi sitten 21.12.2016 Euroopan unionin tuomioistuin antoi lausuntonsa EU:n ja Marokon välisestä vuonna 2012 allekirjoitetusta vapaakauppasopimuksesta. Julkisasiamiehen tuore lausunto kalastussopimuksesta on linjassa 2016 annetun tuomioistuinpäätöksen kanssa. EU-tuomioistuimen mukaan kauppasopimukset eivät voi koskea Marokon miehittämää Länsi-Saharan aluetta. Tuomioistuin totesi tuolloin saman koskevan myös vuonna 2000 tehtyä assosiaatiosopimusta, jossa määritellään EU:n ja Marokon välisiä suhteita.

Kalastussopimuksen somiminen tarkoittaisi julkisasiamiehen lausunnon mukaan sitä, että EU ei kunnioita länsisaharalaisten itsemääräämisoikeutta.

Julkisasiamiehen lausunnosta huolimatta Euroopan komissio ei ole lopettanut uuden kalastussopimuksen laatimista koskevaa työtä Marokon kanssa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.