Pääkirjoitus: Britit syyttävät EU:ta siitä, että Brexitin jälkeen Britanniaa ei kohdella EU-maana

Kuvakaapaus: Youtube
Kuvakaapaus: Youtube

Kerroimme aiemmin, että Britannia on luonut uuden ministeripestin vastaamaan tilanteesta, jossa Brexitistä ei päästäisi sopuun ja maa eroaisi EU:sta ilman sopimusta. Brittilehdistössä ministeriä kutsuttiin "no-deal ministeriksi". Tätä kutsutaan valmiussuunnitteluksi ja "no-deal skenaarioon" varautuminen on ymmärrettävä liike briteiltä.

Mikä puolestaan ei ole niin kovin ymmärrettävää, on brittien reaktio siihen, että EU tekee samanlaista valmiussuunnittelua. Britannian exit-ministeri David Davis näki huonona asiana sen, että komissio on tiedottanut niille yrityksille, joihin Brexit vaikuttaa, minkälaisia vaikutuksia liiketoimintaan voisi tulla silloin, jos kauppasopimusta ei saada tehtyä EU:n ja Britannian välillä.

Nicola Sturgeon, Skotlannin pääministeri, joka olisi mieluummin nähnyt Britannian pysyvän EU:ssa totesi Twitterissä, että on uskomatonta, että brittihallitus valittaa siitä, että EU valmistautuu kohtelemaan Britanniaa ei EU-maana:

Se, että komissio neuvoo yrityksiä mahdollisen no deal -skenaarion vaikutuksista, on ainoastaan luonnollista. No deal -skenaarioon varautuminen on luonnollinen osa minkä tahansa yrityksen, johon Brexit jollain tapaa vaikuttaa, valmiussuunnittelua.

Brexit tapahtuu. Ajan myötä Britannian on ymmärrettävä se itsekin ja alkaa käyttäytyä sen mukaisesti: Sen sijaan, että he valittavat käytännöllisistä ja luonnollisista välttämättömyyksistä.

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Trond H. Trosdahl 22 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.