Puolan pääministeri antoi potkut ministereille ja illallisti Junckerin kanssa “ystävällisissä” merkeissä

Mateusz Morawiecki ja Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte
Mateusz Morawiecki ja Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte

Puolan presidentti antoi eilen pääministeri Mateusz Morawieckin suosituksesta potkut hallituksen ulko- ja puolustusministereille pyrkiessään paikkaamaan maan välejä EU:n kanssa.

Morawiecki illallisti komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa komission tiedotteen mukaan "ystävällisissä" merkeissä. Junckerin ja Morawieckin yhteisen lausunnon mukaan työillallisella keskusteltiin rakentavassa hengessä Euroopan unionin tulevaisuudesta ja Puolan paikasta unionissa, EU:n sisämarkkinoista, digitaalisista sisämarkkinoista ja maahanmuutosta.

Pääministeri ja komission puheenjohtaja keskustelivat lausunnon mukaan myös yksityiskohtaisesti oikeusvaltioperiaatteesta. Johtajat sopivat myös tapaavansa uudelleen ennen helmikuun loppua.

Eilinen tapaaminen järjestettiin viikkoja sen jälkeen kun EU uhkasi Puolaa äänioikeuden menettämisellä. Komissio on jo pidemmän aikaa taivutellut Puolaa lopettamaan sellaisten lakien säätämisen, jotka horjuttavat oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Tusk: Puola on vain kiinnostunut pitämään kiinni tuistaan

Äänioikeuden vieminen on niin järeä ase, että sitä voidaan käyttää vain kaikkien muiden EU-jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä. Niin koviin otteisiin siis tuskin päädytään, sillä ainakin Unkari on ilmoittanut tukevansa Puolaa.

Lissabonin perussopimuksen artikla 7 mahdollistaa äänioikeuden viemisen sellaiselta jäsenmaalta, joka ei noudata EU-maiden yhdessä sopimia yhteisiin arvoihin pohjaavia sääntöjä. Sen lisäksi kuritonta jäsenmaata voidaan pyrkiä ojentamaan rikkomusmenettelyllä, jossa EU:n yhteisiä sääntöjä rikkovaa jäsenmaata uhkaa joutuminen EU-tuomioistuimeen ja sakot.

Rikkomusmenettely on hidas prosessi, äänioikeuden menettäminen käytännössä mahdoton, sillä se vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden. Säännöllisesti onkin otettu esiin ajatus siitä, että sääntöjä noudattamattomilta jäsenmailta vietäisiin koheesiovarat pois.

Oikeuskomissaari: EU-rahan käyttöä täytyy valvoa tiukemmin - Oikeusasioista vastaavan komissaarin Vera Jourovan mielestä EU-rahan valvontaa pitäisi kiristää Lue lisää
Orpo: EU:n koheesiorahoitukselle pitäisi asettaa enemmän ehtoja - Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi viime viikolla, että jäsenmaiden tulisi Lue lisää

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja, entinen Puolan pääministeri Donald Tusk, sanoi puolalaislehti Tydonik Powszenchyssa, että Puolan nykyinen hallitus on kiinnostunut EU-jäsenyydestä ainoastaan tukien vuoksi. Muut hyödyt, kuten yhteinen sisämarkkina-alue tai turvallisuuspolitiikka ei Tuskin mukaan vaikuttaisi olevan kovinkaan merkityksellistä suurimmalle hallituspuolueelle, oikeistopopulistiselle PiS:lle.

Tusk ennustaakin haastattelussa, että Puola haluaa hyötyä EU:sta niin kauan, kun maa ei ole nettomaksaja. Kun vaaka kallistuu niin, että Puolasta tulee nettosaajan sijaan nettomaksaja, Tusk ennustaa Tydonik Powszenchyn haastattelussa maan viranomaisten järjestävän kansanäänestyksen Puolan EU-erosta.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1365 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.