Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Valletta ja Leeuwarden

Toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2018 on Maltan Valletta. Kuva: pixabay.com
Toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2018 on Maltan Valletta. Kuva: pixabay.com

Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat vuonna 2018 Alankomaiden Leeuwarden ja Maltan Valletta.

Maltan Valletta on EU:n pienin pääkaupunki. Sillä on kokoa ainoastaan vajaa neliökilometri. Vallettassa asuu noin 7000 ihmistä. Kaupunki on Maltan tärkeä kaupallinen ja taloudellinen keskus.

Valletta suunniteltiin alunperin turvapaikaksi muun muassa sotilaille. Sen rakentamisen aloittivat Maltaa hallinneet Johanniittain ritarikuntalaiset.

Unesco on kutsunut massiivisista linnoituksista, lukuisista kirkoista sekä barokkiarkkitehtuurista tunnettua Vallettaa maailmanperintöluettelossa yhdeksi keskitetyimmistä historiallisista alueista maailmassa.

Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia vietetään Vallettassa 14-20 tammikuuta ympäri kaupunkia perinteisten kyläjuhlien yhteydessä. Koulutuksesta, kulttuurista, nuorista ja urheilusta vastaava EU-komissaari Tibor Navracsics osallistuu juhlallisuuksiin.

Toisessa vuoden 2018 kulttuuripääkaupungissa, Hollannin Leeuwardenissa, kulttuuripääkaupunkivuosi potkaistaan käyntiin juhlallisuuksilla 26. ja 27. tammikuuta. Ympäri kaupunkia on installaatioita ja niin ammattilaisten kuin harrastataiteilijoidenkin esityksiä. Myös museot avaavat ovensa vierailijoille ympäri Frieslandin maakunnan. Hollannissa avajaisseremoniaan 27. tammikuuta osallistuu komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Leeuwarden tunnetaan erityisesti kahdesta museosta, Fries Museumista ja Princessehofin keramiikkamuseosta sekä Euroopan suurimmista karjamarkkinoista. Leeuwarden on myös kuuluisan vakoilijan Mata Harin syntymäkaupunki.

- Euroopan kulttuuripääkaupungit auttavat tuomaan alueita yhteen sekä tuottavat pitkäaikaisia hyötyjä kulttuuripääkaupungeille, niiden asukkaille ja taloudelle. Vuosi 2018 on erityinen siitäkin syystä, että se on Eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuosi ja molemmilla kulttuuripääkaupungeilla on paljon kulttuuriperintöä esiinnostavia projekteja ohjelmassaan, komissaari Navracsics sanoi tiedotteessa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.