Uusiutuvan energian käyttöön siirtyminen on hidastunut EU:ssa

Kuva: pixabay.com

Euroopan unionin alueella siirrytään uusiutuvan energian käyttöön vakaalla, mutta viime vuosina hieman hidastuneella, tahdilla.

Euroopan ympäristöviraston (EEA) tuoreiden arvioiden mukaan uusiutuva energia kattaa 86 prosenttia EU:n vuonna 2016 asennetusta kapasiteetista. Maailmanlaajuisesti lukema oli noin 62 prosenttia.

EU:n yhteinen tavoite on saavuttaa uusiutuvan energian käytössä 20 prosentin osuus vuoteen 2020 mennessä.

Uusiutuvan energian käyttö lisääntyi vuoden 2014 16,1 prosentista 16,7 prosenttiin vuonna 2015. EEA:n arvion mukaan uusiutuvan energian käytön osuus kasvoi edelleen 16,9 prosenttiin vuonna 2016. Samaan aikaan kokonaisenergian kulutus vuodesta 2015 vuoteen 2016 on vähentynyt.

Uusiutuvan energian lähteiden osuus kaikista energialähteistä kasvoi aikavälillä 2005–2014 keskimäärin 6,7 prosenttia vuosittain. Vuonna 2015 kasvu kuitenkin hidastui 6,4 prosenttiin ja vuonna 2016 edelleen 5,9 prosenttiin.

Siitä huolimatta EU kuitenkin on globaali johtaja uusiutuvan energian kapasiteetissa, EEA:n raportissa todetaan. Uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksien lisääntyessä fossiilisten polttoaineiden käyttäminen on vähentynyt vuodesta 2005 lähtien 10 prosenttia ja kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet 9 prosenttia.

Uusiutuvat energialähteet ovat enimmäkseen korvanneet hiiltä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1308 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.