EU kannustaa puurakentamisen lisäämiseen

Lakean Puukuokka 3 valmistuu Jyväskylän Kuokkalaan heinäkuussa 2018. Kuva: Arkkitehtitoimisto OOPEEAA

Euroopan Unionissa suhtaudutaan hyvin myönteisesti puurakentamiseen, ja nähdään, että sitä pitäisi lisätä.

- Tarvitaan paljon lisää työtä kestävän ja energiatehokkaan rakentamisen ja rakennusten uudelleen käytettävyyden osalta. Tässä puu on hyvä materiaali, koska se sitoo hiiltä ja hirsitaloperiaatteesta tiedetään, että se sopii hyvin sekä korjausrakentamiseen, että uudiskäyttöön. Puurakentamisella on pienillä satsauksilla isot mahdollisuudet, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sanoo.

Pudasjärven Pikku-Paavalin hirsipäiväkoti, joka on yksi julkisen hirsirakentamisen pilottikohteista, valmistunut 2013. Uutta hirsiarkkitehtuuria kehitetään Oulun yliopiston johdolla- Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan tutkimushankkeessa Moderni hirsikaupunki kehitetään uudenlaista hirsiarkkitehtuuria.… Lue lisää

Suomessa osataan rakentaa puusta

Jyväskylässä Lakea Oy:n Puukuokka-kohteen viimeinen rakennusvaihe on käynnistynyt. Suositulle asuinalueelle Jyväskylän Kuokkalaan valmistuvassa kolmen rakennuksen puukerrostalokohteessa on yhteensä 186 asuntoa. Kohteen kolmas ja viimeinen osa, Puukuokka 3, valmistuu heinäkuun lopussa 2018.

Puukuokan asunnoista jo 90 prosenttia on varattu.

- Asunnot ovat menneet varsin nopeasti kaupaksi. Ihmiset ovat erittäin kiinnostuneita nimenomaan puurakentamisesta. Haetaan luonnon läheisyyttä ja parempaa oloa. Puurakennus tunnutaan koettavan tunnelmaltaan ja ilmapiiriltään erityiseksi, toteaa tiedotteessa Puukuokan asuntojen myynnistä vastaava Britta Tuppurainen Lakealta.

Ympäristöasiat kiinnostavat asunnon tarvitsijoita yhä enemmän. Puukuokka 3:ssa on käytetty CLT:tä eli ristiinliimattua puuta 3000 kuutiota. Puu materiaalina sitoo hiilidioksidia ja puutalossa hiili varastoituu koko elinkaarensa ajan, mikä vaikuttaa olennaisesti rakennuksen hiilijalanjälkeen.

Puukuokka-asunnot ovat Lakean Omaksi-koteja, jotka asukas voi lunastaa myöhemmin omaksi. Kuva: Arkkitehtitoimisto OOPEEAA

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo EU-uutisille, että CLT on paloturvallinen rakennusmateriaali. CLT:n pinta olisi mahdollista käsitellä jopa kokonaan syttymättömäksi. Mantilan mukaan puukerrostalo voi olla jopa tavallista paloturvallisempi sen automaattisen palosammutusjärjestelmän ansiosta.

- Sprinklerit menevät päälle, jos lämpötila huoneistossa nousee liikaa. Asukaskyselyiden mukaan tämä luo turvallisuutta, Mantila sanoo.

Jyväskylän puukerrostaloa rakennetaan ilman EU-rahoitusta, tulorahoituksella.

- Asiakkaalle päin ei voi hintaa laittaa betonielementtikerrostalon hintaa kalliimmaksi. Rakennuskustannukset puukerrostalossa ovat vielä jonkin verran kalliimpia, koska kyseessä ei ole totuttu tapa rakentaa, Mantila kertoo.

EU:lta luvassa innovaatiorahaa puurakentamiseen

Pietikäisen tietojen mukaan EU:ssa on tulossa komission laaja kannanotto kestävästä rakentamisesta ja samalla innovaatiorahaa, jota voidaan käyttää kokeiluhankkeissa.

- Suomen puurakentaminen hyötyisi hankkeista, sillä meillä pitäisi olla hyvää osaamista ja myöskin hyviä isompia hankkeita ja niihin voitaisiin tätä kautta hakea rahoitusta, Pietikäinen toteaa.

Sirpa Pietikäinen kertoo olleensa joulukuun alussa puhumassa Sustainable buildings -seminaarissa, johon osallistui isoja eurooppalaisia rakennusteollisuuden yrityksiä. Ne näkevät kiertotalouden mahdollisuudet rakentamisessa ja ovat mukana kestävän rakentamisen kehittämisessä.

- Sektori on myös vapaaehtoisesti osallistunut komissiossa meneillään olevaan kestävän rakentamisen indikaattoreiden kehittämiseen. Puurakentamisen suosiminen tulee näiden indikaattoreiden kautta. Juuri indikaattoreiden kautta pitäisi suosia puunlisäkäyttöä rakentamisessa, koska muuten muutosta ei saada tehokkaaksi, Pietikäinen toteaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.