Tutkimus: Kolmannes Isisin käyttämistä aseista on peräisin EU-maista

AK-47. Kuva: pixabay.com

Yli kolmannes aseista, joita Isis käyttää Irakissa ja Syyriassa on peräisin EU-maista, tuore tutkimus väittää. Tutkimussa kerättyjen tietojen perusteella voi päätellä, että aseet päätyvät usein vääriin käsiin.

200 sivun tutkimusraportissa sanotaan, että  yli 30 prosenttia Isisin taisteluissa käyttämistä aseista Syyriassa ja Irakissa tulevat alunperin bulgarialaisilta, unkarilaisilta ja saksalaisilta tehtailta. Tutkimuksen on tehnyt Conflict Armament Research (CAR).

Raportin mukaan Venäjä ja Kiina tuottivat yli puolet terroristiryhmien hallussa olevista aseista.

- Nämä tutkimustulokset ovat vahva muistutus ristiriidoista, joita sisältyy siihen, että aseita viedään konfliktialueille, joilla useat kilpailevat ja päällekkäiset aseelliset ryhmät operoivat, raportissa sanottiin.

CAR:n tutkimusryhmä on tehnyt kenttätyötä Irakissa ja Syyriassa tutkimuksen parissa kolme vuotta. Vuosien 2014 ja 2017 välillä tutkijat analysoivat yli 40.000 Isisin taistelurintamilta saatuja aseita, ammuksia ja räjähdemateriaaleja.

Tutkimuksessa tähdennettiin, että suurin osa Isisin hallussa olleista aseista olivat päätyneet joukoille Irakin ja Syyrian armeijoiden kautta. Useissa tapauksissa kuitenkin myös Saudi Arabia ja USA ostivat aseita Euroopasta antaakseen niitä Syyrian opposition käsiin - mistä ne sitten ennen pitkää päätyivät jihadistiryhmien haltuun.

- Monet näistä kaupoista ovat rikkoneet aseen valmistajan, yleensä EU-maan, myynti- ja vientiehtoja, raportissa todettiin.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1307 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.