Tusk: Komission maahanmuuttopolitiikka “suuresti hajottavaa” ja “tehotonta”

Arkistokuva: Donald Tusk. Kuva: EU/Mario Salerno
Arkistokuva: Donald Tusk. Kuva: EU/Mario Salerno

Eurooppa-neuvoston kaksipäiväinen kokoontuminen Brysselissä päättyi perjantaiaamuna pettymykseen kun maahanmuutopolitiikan saralla ei onnistuttu edistymään. Kuilu idän ja lännen suhtautumisten välillä näyttäisi pysyvän edelleen syvänä.

Kuumentunutta keskustelua aiheesta käytiin kaksi tuntia, jonka aikana Puolan, Unkarin, Slovakian ja Tsekin johtajat pysyivät tiukasti kannassaan: Maat eivät hyväksy muiden EU-jäsenmaiden sopimusta vastuun jaosta.

Muut EU-maat näkevät turvapaikkahakijakiintiöt tarpeelliseksi, jotta Välimeren maiden kuten Kreikan ja Italian ei tarvitsisi kantaa pakolaisista kohtuuttoman suurta vastuuta.

Tapaamisen jälkeen Saksan Angela Merkel kertoi toimittajille, että EU:lla on hankala työ edessään sen pyrkiessä saavuttamaan sovun pakolaiskysymyksessä kesäkuun deadlineen mennessä. Kesäkuuta pidetään määräaikana siitä syystä, että tuolloin Välimeren yli Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrän arvioidaan taas lisääntyvän.

Jo ennaltakin tulenarkaan aiheeseen toi lisää bensaa liekkeihin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kommentti siitä, että pakolliset kiintiöt olisivat "tehottomia" ja "suuresti hajottavia".

Maat kuten Tsekki ja Slovakia näkivät Tuskin kommentin tervetulleena, mutta Itävalta, Saksa, Ranska, Suomi sekä monet muut maat ja niiden edustajat myös kritisoivat Tuskin kommenttia.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1307 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.