EU on ensi vuonna veritimanttikaupan tyrehdyttämiseen pyrkivän Kimberleyn prosessin puheenjohtajamaa

Postcard - depicting IDM's ( Illicit Diamond Miners ) at their Wash Site, panning for diamonds using the ubiquitous " Shakers ". Kuva: Brian Harrington Spier/Flickr
Postcard - depicting IDM's ( Illicit Diamond Miners ) at their Wash Site, panning for diamonds using the ubiquitous " Shakers ". Kuva: Brian Harrington Spier/Flickr

Euroopan unioni on nyt muodollisesti aloittanut Kimberleyn prosessin puheenjohtajamaana. Puheenjohtajuus kestää vuoden 2018 ajan. Tänä vuonna puheenjohtajamaa on ollut Australia.

Kimberleyn prosessi (KPCS) on kansainvälinen sopimus, jonka tarkoituksena on tyrehdyttää veritimanttien eli konfliktialueilta vientiin menevien timanttien kauppa. Veritimanttikaupalla rahoitetaan usein aseellisia ryhmittymiä.

- Euroopan unionille Kimberleyn prosessi on osa kestävää kehitystä, se on osa työtämme kestävän rauhan saavuttamiseksi ja konfliktien ehkäisemiseksi. Se on myös osa ihmisoikeustyötä, jolla varmistetaan että timanttit tuottavat vaurautta, ei modernia orjuutta, Euroopan komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini sanoi.

Prosessi käynnistettiin vuonna 2002 hallitusten, kansalaisyhteiskunnan ja timanttiteollisuuden yhteistyöllä. Tavoitteena oli vastustaa sitä, että timanttibisneksellä rahoitettiin joitain musertavimmista sisällissodista Afrikassa.

KPCS sääntelee sopimukseen osallistuvien valtioiden raakatimanttikauppaa. Sopimukseen osallistuvat maat voivat laillisesti käydä kauppaa timanteilla vain muiden sopimuksen piirissä olevien maiden kanssa.

EU:n päämääränä on puheenjohtajuuskautensa aikana edistää avointa vuoropuhelua prosessin kolmen peruspilarin kanssa, hallitusten, teollisuuden ja kansalaisyhteiskuntien välillä.

Puheenjohtajuuskaudella järjestetään ensi kesäkuussa sarja tapahtumia Antwerpenissa ja toisen kerran marraskuussa Brysselissä.

EU oli viimeksi KPCS:n puheenjohtajamaa vuonna 2007.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.