Liisa Jaakonsaari: “Ihmisoikeuksia tuntuvasti parannettava Kazakstanissa”

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (Sdp) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (Sdp) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on tyytyväinen, että pitkän prosessin jälkeen EU:n ja Kazakstanin välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus (EPCA) on Euroopan parlamentin täysistunnon käsittelyssä ensi maanantaina Strasbourgissa.

- Tämä on tärkeää, koska Keski-Aasia on nousemassa politiikkaan aika vahvasti ja Keski-Aasian mielenkiintoisin valtio on Kazakstan, Liisa Jaakonsaari sanoo Helsingissä toimittajatapaamisessa.

EPCA-sopimus vahvistaa poliittisen ja taloudellisen yhteistyön syventämisen Kazakstanin kanssa. EU on Kazakstanin tärkein investoija ja maa on tärkeä EU:n Keski-Aasia strategian toteuttamisessa.

Yhteistyö vahvistuu kaupan, energian ja kestävän kehityksen kysymyksissä sekä tiivistyy joukkotuhoaseiden leviämisen sekä terrorismin vastaisessa työssä. Ihmisoikeuskysymyksissä Jaakonsaaren mukaan parlamentti edellyttää tuntuvia ja konkreettisia uudistuksia.

- Ja sitten kuinka paljon Euroopan unioni ja jäsenmaat oikeasti pitää kiinni siitä, että talous ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä, niin tässä paljon ratkaistaan sitä asiaa, Jaakonsaari sanoo.

Euroopan parlamentin kannanotossa vaaditaan sanan- ja kokoontumisvapauden sekä järjestäytymisvapauden tunnustamista ja turvaamista Kazakstanissa. Oikeusvaltio edellyttää myös riippumatonta oikeuslaitosta.

Parlamentti edellyttää, että Kazakstan noudattaa ILO:n sopimuksia ja sallii riippumattoman ammattiyhdistysliikkeen toiminnan sekä turvaa toimittajien ja ammattiyhdistysliikkeen aktivistien vapauden toimia.

- Ei ole hyväksyttävää, että rauhanomaisesti maareformia vastaan mieltään osoittavia tuomitaan jopa neljäksi vuodeksi vankilaan. Parlamentti edellyttää, että Maks Bokayev ja Talgat Ayan vapautetaan vankilasta kuten YK:n ihmisoikeusneuvosto on edellyttänyt, Jaakonsaari kirjoittaa tiedotteessa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.