EU ei ole kieltämässä kebabia – Jos fosfaatti kielletään, se voidaan korvata jollain muulla sidosaineella

Kebab on Suomessakin suosittua pikaruokaa. Kuva: pixabay.com
Kebab on Suomessakin suosittua pikaruokaa. Kuva: pixabay.com

Euroopan parlamentti puntaroi kantaansa fosfaatin käyttöön. Komissio on esittänyt, että fosfaatin käyttö sallittaisiin ravintoloissa myytävässä kebab-lihassa.

– EU ei ole kieltämässä kebabia. Asiassa on kyse ympäristövaliokunnassa 28.11. äänestetystä vastalauseesta, joka käsitteli pakastettuun kebablihaan keinotekoisesti lisättävien fosfaattien käyttöä, Anneli Jäätteenmäki sanoo.

Ympäristövaliokunnan jäsen Jäätteenmäki äänesti vastalauseen puolesta, sillä hän katsoo, että fosfaattien käytön terveysriskit on syytä selvittää huolellisesti.

– Lihan säilymisen parantamisessa ja veden sitomisessa käytettävät fosfaatit voivat lisätä muun muassa sydäntautiriskiä ja luukatoa. Pakastetun kebablihan katsotaan olevan “lihavalmiste”, johon ei tällä hetkellä saa lisätä fosfaatteja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Vastalauseella pyritään varmistamaan, että näin olisi myös tulevaisuudessa, Anneli Jäätteenmäki sanoo.

Ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuusvaliokunta äänesti nurin komission esityksen ja koko parlamentti punnitsee kantaansa asiaan seuraavassa täysistunnossa. Jos täysistunto päättää käyttää veto-oikeuttaan, palautuu asia komissiolle.

Tämä tarkoittaisi, että kebabin osalta nykytilanne jäisi toistaiseksi voimaan. Samoin, jos komissio muuttaisi kantansa eikä esitystä fosfaatin lisäämisen sallimisesta tehtäisi, nykytilanne jäisi voimaan.

Fosfaatin käytöstä yleisemmin tehdään luultavasti päätöksiä vasta sen jälkeen, kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut ensi vuoden loppuun mennessä lausuntonsa fosfaatin terveysvaikutuksista.

Raakalihavalmisteissa fosfaattia ei saisi käyttää, kebabissa sitä kuitenkin nykyisin on

Evirasta kerrotaan EU-uutisille, että fosfaattia saa käyttää kypsissä lihavalmisteissa kun taas raakalihavalmisteissa sen käyttö on kielletty. Eviran ylitarkastajan Kirsi-Helena Kannisen mukaan nyt onkin hieman epäselvää, tarkoittaako komission esitys sitä, että jatkossa fosfaatin käyttö sallittaisiin sellaisessa kebabissa, joka katsotaan raakalihavalmisteeksi.

Jos näin on, nykytilanne jäisi siis voimaan ja kebab-yrittäjät voisivat huokaista helpotuksesta. Jos yritykset voivat hyvin nyt, miksi ne eivät voisi jatkossakin kun mikään ei olisi niiden kannalta huonompaan suuntaan muuttumassa?

Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtajan Mari Hannukselan mukaan kuluttaja voi olla Suomessa varma, että lihaa valmistetaan lakipykälien mukaan. Eli jos ravintoloihin myytävissä raakapakaste-kebabvartaissa on käytetty fosfaattia, sitä käytetään niissä luvan kanssa.

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen suhtautuu asiaan hieman epäilevämmin.

Pakastetussa kebab-lihassa on käytetty fosfaatti-lisäaineita vaikka se ei ole ollut sallittua. Tässä ollaan oltu niin sanotusti laintulkinnan harmaalla vyöhykkeellä, Kyllönen sanoo.

Kebab tuskin katoaa Euroopasta

Suomalaisten kebablihavalmistajien Göransin sekä Kaivon lihan raakapakaste kebabvartaissa on fosfaatteja, joiden käytön Euroopan parlamentin valiokunta haluaisi kieltää.

Myös europarlamentaarikko Kyllönen korostaa, että EU ei ole kieltämässä kebab-lihaa tai sen myyntiä vaan kieltoa fosfaatti-lisäaineiden käytölle pakasetetussa kebab-lihassa harkitaan.

– Toivottavasti elintarviketeollisuus löytää vaihtoehtoja fosfaatin käytölle, Kyllönen toivoo.

Kielletäänkö kebab? Kuva: Agnes Chang/Flickr CC Jos EP saa tahtonsa läpi, kebab-paikat saattavat kadota katukuvasta - Euroopan parlamentin halu kieltää fosfaatin käyttö kebabissa on säikäyttänyt kebab-yrittäjät Lue lisää

Kaivon Lihan toimitusjohtaja Juha Kaunismaa vastailee puhelimessa EU-uutisten toimittajan uteluihin kohteliaasti vaikkakin hivenen kierrellen. Göransin toimitusjohtajaa toimitus ei tavoittanut. Kaunismaan kiertely johtuu lähinnä siitä, että hänen vastuualueeseensa ei suoranaisesti kuulu elintarvikekehitys ja siten se, onko lihassa fosfaattia vai ei. Eviran määrittämillä askelmerkeillä mennään ja tästä samasta lainkuuliaisuudesta myös Lihakeskusliiton Hannuksela on vakuuttunut.

Kaunismaa ei kuitenkaan ole säikähtänyt viime päivien kebab-uutisointia vaan on luottavainen sen suhteen, että suomalaiset saavat baari-iltojen päätteeksi kebabinsa jatkossakin. Ainakaan Suomessa kebab-lihan tuottajien tai myyjien piirissä ei siis vaikuttaisi olevan samanlainen paniikki päällä kuin Saksassa.

Myös Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela uskoo, että kebab ei ole katoamassa Euroopasta.

– Oikeassa elämässä, kun kuluttaja tykkää kebabista ja haluaa sitä ostaa niin siinä tapauksessa, jos jokin raaka-aine tulee kalliiksi tai sen käyttö kielletään, etsitään vaihtoehtoisia tapoja. Tuotekehittäjillä on konsteja. Osa niistä voi tosin nostaa tuotteen hintaa, Hannuksela sanoo.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.