Pohjois-Irlannin unionistipuolue seisautti tahmeasti edenneet Brexit-neuvottelut

Theresa May, Jean-Claude Juncker

Epäsopu Britannian erolaskun koosta on jarruttanut Brexit-neuvotteluja siirtymästä niiden toiseen vaiheeseen, jossa keskustellaan EU27 ja Britannian tulevaisuuden suhteesta. Tämä ainakin on ollut vahvasti julkisuuteen tuotu viesti.

Sekä EU27 että Britannia ovat tähän saakka antaneet ymmärtää, että kaksi muuta kynnyskysymystä eli eurooppalaisten oikeudet Britanniassa ja brittien oikeudet Euroopassa sekä Pohjois-Irlannin rajakysymys ovat sillä tolalla, tai ainakin lähellä ratkaisua, että toiseen vaiheeseen voitaisiin edetä.

Pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker istuivat eilen tärkeään lounastapaamiseen, jonka tarkoituksena oli tuupata neuvotteluja kohti erosopimusta. Toisin kuitenkin kävi.

Alun perin tämän viikon maanantain "absoluuttiseksi deadlineksi" Britannian parannellulle erotarjoukselle oli asettanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Ennen Mayn ja Junckerin tapaamista Tusk riemuitsi Twitterissä edistyksestä Pohjois-Irlannin kysymyksessä.

Pohjois-Irlannin DUP-puolue (Democratic Unionist Party) onnistui palauttamaan rajakysymyksen takaisin kiistakapulaksi niin, että lopulta aiemmin neuvotteluissa eniten hiertänyt erolaskun koko vaikuttaakin olevan ainoa kolmesta kynnyskysymyksestä, jossa ollaan lähelläkään sopua.

Pohjoisirlantilainen unionistipuolue DUP kannattaa unionia Britannian kanssa kun taas nationalistit eli tasavaltalaiset kannattavat itsenäisyyttä tai liittymistä Irlannin tasavaltaan. Mayn lounassuunnitelmat sotki kesken tapaamisen hänen tietoonsa saapunut DUP-unionistipuolueen johtajan Arlene Fosterin lausunto, jossa sanottiin, että puolue ei hyväksy, että Pohjois-Irlantia millään tavalla erotettaisiin Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Kuvakaappaus: Independent

Ilmeisesti Fosterin tietojen mukaan Theresa May oli suunnitellut, että Pohjois-Irlanti pysyisi sisämarkkina-alueella ja siellä pätisivät EU-säännöt toisin kuin Britannian pääsaarella. Foster kirjoittaa lausunnossaan, että DUP:n kannan mukaan Pohjois-Irlannin tulee erota unionista samoilla säännöillä kuin muunkin maan. "Emme hyväksy mitään sääntöjä, joilla Pohjois-Irlanti erotetaan Yhdistyneestä kuningaskunnasta taloudellisesti tai poliittisesti", lausunnossa sanotaan.

Foster myös painottaa, että Theresa May on luvannut, että minkäänlaista merirajaa ei rakenneta Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille. May on painottanut, että Yhdistynyt kuningaskunta poistuu EU:sta kokonaisena ja sen taloudellista ja alueellista kunniaa suojellaan.

Pian sen jälkeen, kun Theresa May oli saanut tietoonsa Arlene Fosterin lausunnon, hän poistui tapaamisesta Junckerin kanssa neuvotellakseen sopimuksesta Fosterin kanssa. Maylla on lounastapaamisen jälkeen noin vuorokausi aikaa saada neuvoteltua Pohjois-Irlannin rajakysymys kuntoon hallituskumppaneidensa kanssa, mikäli hänen toiveenaan on saada Brexit-neuvotteluiden ensimmäinen vaihe päätökseen EU27:n kanssa vielä joulukuun aikana.

Eroneuvotteluja aktiivisesti hoputtanut Donald Tusk kommentoi Twitterissä penkin alle menneen tapaamisen jälkeen, että aikataulut menevät hyvin tiukalle, mutta sovun saavuttaminen on vielä mahdollista tässä kuussa.

Mitään teknistä tai laillista velvoitetta Brexit-neuvotteluiden ensimmäisen vaiheen loppuun saattamiselle tämän vuoden puolella ei ole. Siinä epäonnistuminen voisi kuitenkin olla hyvin vahingollista Britannialle, missä erityisesti yritykset janoavat jonkinlaista varmuutta Brexit-prosessin etenemisestä.

Lähteet: Politico, Independent

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1369 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.