Mário Centeno valittiin euroryhmän puheenjohtajaksi, Suomi haluaa eurotyöryhmän puheenjohtajan paikan

Mário Centeno ja Jeroen Dijsselbloem. Kuva: EU/Tashana BATISTA
Mário Centeno ja Jeroen Dijsselbloem. Kuva: EU/Tashana BATISTA

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin eilen portugalilainen sosialisti Mário Centeno. Hän aloittaa toimessaan tammikuussa hollantilaisen Jeroen Dijsselbloemin väistyessä paikaltaan.

Centeno oli myös Suomen valinta euroryhmän puheenjohtajaksi, kirjoittaa Helsingin Sanomat. HS kertoo myös, että Suomi pyrkii saamaan itselleen euroryhmän työryhmän puheenjohtajan paikan. Suomi ehdottaa tehtävään alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimoa.

Valtiotieteiden tohtori Tuomas Saarenheimo on työskennellyt muun muassa Suomen Pankissa, Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä ja Euroopan komissiossa.

Eurotyöryhmän tehtävänä on valmistella euromaiden valtiovarainmistereiden kokouksia ja päätöksiä. Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo toteaa Helsingin Sanomille, että euroryhmän ja eurotyöryhmän puheenjohtajat ovat taistelupari ja olisi hyvä, jos he edustaisivat euroryhmää mahdollisimman laajasti.

Suomi tunnetaan tiukemman markkinakurin maana kuin entinen kriisimaa Portugali ja Saarenheimo edustaisi suomalaista nettomaksajamaan näkemystä eurotyöryhmässä.

Eurogroupin kandidaatit. Kuvat: EU/Bruno Portela, Shimera/Jennifer Jacquemart ja Lieven Creemers Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan - Euroryhmä valitsee itselleen uuden puheenjohtajan tänään maanantaina. Ministerit valitsevat euroryhmälle Lue lisää

Euroryhmän puheenjohtajuutta tavoittelivat myös luxemburgilainen Pierre Gramega, joka valitun Centenon lisäksi eteni ainoana ehdokkaana toiselle äänestyskierrokselle, sekä Latvian valtiovarainministeri Dana Reizniece-Ozola ja Slovakian Peter Kazimir.

Mário Centeno on ensimmäinen eteläeurooppalainen euroryhmän johtaja. 50-vuotiaan Harvardista valmistuneen tohtorin ansioksi luetaan Portugalin nostaminen ylös eurokriisin mudista.

Euroryhmä on epämuodollinen mutta voimakas 19 euroalueen valtiovarainministerin kokoontuminen. Ministerit tapaavat kerran kuussa keskustellakseen EU:n raha- ja talouspolitiikasta.

Uusi euroryhmän puheenjohtaja saa vastaansa kaksi suurta tehtävää: Kreikka lähestyy 86 miljardin euron velkajärjestelyohjelman loppua ensi kesänä ja euroryhmän puheenjohtaja on vastuussa asian loppuunsaattamisesta sekä velkahelpotusneuvotteluiden hoitamisesta niin, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF on lopputulokseen tyytyväinen.

Centenon tehtävänä on myös kehittää yhteinen strategia euroalueen hallinnoinnin uudistukseen.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.