Jos EP saa tahtonsa läpi, kebab-paikat saattavat kadota katukuvasta

Kielletäänkö kebab? Kuva: Agnes Chang/Flickr CC
Kielletäänkö kebab? Kuva: Agnes Chang/Flickr CC

Euroopan parlamentin halu kieltää fosfaatin käyttö kebabissa on säikäyttänyt kebab-yrittäjät ja suositun mättöruuan rakastajat ympäri Euroopan.

Komissio on esittänyt, että kebabiin saisi jatkossakin lisätä fosfaattia. Parlamentti puolestaan puntaroi, käyttääkö se komission esitykseen veto-oikeuttaan terveyssyihin vedoten. Lisätty fosfaatti on liitetty sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen. Jos parlamentti torppaa komission esityksen, se palautuisi komissioon ja nykytilanne kebabin osalta jäisi toistaiseksi voimaan.

Vaikka kebab ei toistaiseksi poistuisikaan ruokalautasiltamme, on parlamentin harkinta käyttää veto-oikeuttaan saanut liikkeelle muun muassa salaliittoteorioita siitä, että Euroopan parlamentti yrittäisi vahingoittaa Euroopassa työskenteleviä turkkilaisia yrittäjiä.

Kebab-yrittäjien mukaan fosfaatin lisääminen lihaan on välttämätöntä, jotta se pysyisi mehukkaana ja maukkaana sekä kuljetuksen että paistamisen aikana.

Euroopan parlamentin veto-oikeuden mahdolliseen käyttöön on reagoitu vahvasti varsinkin Saksassa, missä on lehtitietojen mukaan 16.000 döner-ravintolaa. Angela Merkelin konservatiivipuolueen jäsen Renate Sommer kirjoitti aiheesta Facebookiin, että “fosfaatin lisäämisen kieltäminen lopettaisi dönerin myynnin ja johtaisi tuhansiin työpaikkojen menetyksiin”.

Kuva: pixabay.com Syöpäriskiä nostavaa akryyliamidia voi olla vauvan purkkiruuassa – EU:n uusi asetus velvoittaa pitoisuuksien vähentämiseen - EU:n uusi asetus velvoittaa elintarvikealan toimijat toimenpiteisiin akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi. Akryyliamidi Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.