Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan

Eurogroupin kandidaatit. Kuvat: EU/Bruno Portela, Shimera/Jennifer Jacquemart ja Lieven Creemers
Eurogroupin kandidaatit. Kuvat: EU/Bruno Portela, Shimera/Jennifer Jacquemart ja Lieven Creemers

Euroryhmä valitsee itselleen uuden puheenjohtajan tänään maanantaina.

Ministerit valitsevat euroryhmälle uuden puheenjohtajan, koska nykyisen puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin kausi loppuu tammikuun 2018 puolivälissä. EU-sopimuksen pöytäkirjan nro 14 mukaisesti puheenjohtaja valitaan yksinkertaisella enemmistöllä. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Ehdolle euroryhmän johtajaksi ovat asettautuneet Latvian, Luxemburgin, Slovakian ja Portugalin valtiovarainministerit. Ehdokkaista ennakkosuosikki vaikuttaisi olevan Portugalin Mário Centeno, joka on jo saanut taakseen Espanjan sekä jota mahdollisesti myös Euroopan suuret taloudet Italia ja Ranska kannattavat. Myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on antanut tukensa Centenolle.

Euroryhmän johtajan tehtävä on yksi EU:n strategisesti tärkeimmistä tehtävistä luovimassa yhteistä talouspolitiikkaa eteen päin ja selvittelemässä ristiriitatilanteita.

Voittajaehdokkaan täytyy saada taakseen kymmenen ääntä. EU-virkamies kommentoi Euractiville odottavansa, että tulokseen tarvitaan yksi tai kaksi äänestyskierrosta.

Mário Centenon lisäksi ehdolla ovat Slovakian Peter Kažimír, yllätysehdokas ja Euroopassa hieman tuntemattomampi Latvian valtiovarainministeri Dana Reizniece-Ozola sekä Luxemburgin veteraani-diplomaatti Pierre Gramegna.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1181 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.