Brittilehdet: Sopu erolaskusta lähellä, Britannia tarjoamassa korkeintaan 55 miljardia

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com
Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com

Brexit-neuvotteluissa ollaan lähellä päästä sopuun Britannian erolaskun suuruudesta, raportoivat brittilehdet.

Telegraphin mukaan Britannia olisi tarjonnut EU:lle summaa 45 ja 55 miljardin euron väliltä. Lehden mukaan EU-lähteet olisivat vuotaneet summan sille.

Muissa medioissa EU-viranomaiset eivät kuitenkaan vahvista tietoa. He kyllä sanovat, että erolaskun koosta on toki neuvoteltu, mutta mitään vahvistusta sen suuruudelle he eivät pysty antamaan eivätkä halua kommentoida juoruja.

55 miljardin tarjous Britannialta olisi joka tapauksessa huomattavasti suurempi kuin mistä pääministeri Theresa May on aloittanut neuvottelut. Ensin hän tarjosi 20 miljoonaa euroa. Tarjous annettiin Firenzen-puheen yhteydessä jolloin May myös lupasi, että Britannia kunnioittaa EU:lle jäsenaikanaan antamiaan sitoumuksia ja maksavansa osuutensa sovitun mukaisesti EU-budjettiin vuoteen 2020 saakka.

Telegraph oli haastatellut nimettömästi lähdettä, jolla on ensikäden tietoa neuvotteluista. Lähteen mukaan erolaskusta olisi jo sovittu ja jäljellä olisi Pohjois-Irlannin kysymyksen sekä Eurooppa oikeutta koskeva kysymys selvittämättä. Kuten aiemmin mainittu, EU-viranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet, että mitään sopimusta vielä erolaskusta olisi paperilla.

- Annamme neuvottelijoiden työskennellä emmekä kommentoi juoruja, EU-lähde sanoi Politicolle.

EU-johtajien pitäisi päättää joulukuun puoleen väliin mennessä, onko Brexit-neuvotteluissa edetty riittävästi, jotta niissä voidaan siirtyä toiseen vaiheeseen eli neuvottelemaan EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1369 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.