1,3 miljoonaa eurooppalaista haluaa kieltää glyfosaatin

Glyfosaatti. Kuva: Felix Kindermann/Campact
Glyfosaatti. Kuva: Felix Kindermann/Campact

Kiista glyfosaatista on saanut tiedemiehet nousemaan toisiaan vastaan ja eurooppalaiset kyseenalaistamaan komission linjan.

Glyfosaatin kieltoa ajavan kansalaisaloitteen on nyt allekirjoittanut yli 1,3 miljoonaa eurooppalaista. Nimilista luovutettiin Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnalle ja komissiolle niiden pitäessä yhteisen kuulemistilaisuuden. Glyfosaattilupa vanhenee 15.12.2017 ja jatkoajasta on määrä päästä sopuun ensi maanantaina 27.11.

Vaatimuksessaan EU-kansalaiset pyytävät kieltämään glyfosaatin käytön, koska se on "vakava uhka ihmisten terveydelle" ja johtuen sen "negatiivisista vaikutuksista ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle". Asiasta kerrotaan EuObserverissa.

Kuva: Chafer Machinery/Flickr CC Euroopan parlamentti ehdottaa glyfosaatin käytön vaiheittaista lopettamista vuoteen 2022 mennessä- Euroopan parlamentin jäsenet vaativat rikkakasvien torjunta-aineena käytettävän glyfosaatin kieltämistä vuoden… Lue lisää
Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte Euroopan komissio on turhautunut jäsenmaiden jahkailuun päätöksenteossa- Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvosteli Unionin tila -puheessaan viime… Lue lisää

Aiheuttaa syöpää tai sitten ei

Kansainvälisen syöpätutkimuslaitos IARC on luokitellut glyfosaatin "todennäköisesti karsinogeeniseksi" ihmisille. Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA ja Euroopan kemikaalivirasto ECHA taas väittävät päinvastaista.

Komissio uskoo kahta viimeistä virastoa. Terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis totesi, että glyfosaatin karsinogeenisyydestä ei ole tieteellisiä todisteita. Hän myös sanoi, ettei pidä siitä, että salaliittoteorioita esittämällä yritetään vaikuttaa EU-päätöksentekoon.

Komission ja ympäristövaliokunnan kanssa keskustellut kansalaiskomitean edustaja Mika Leandro puolestaan on sanonut, että on olemassa laaja yhteisymmärrys siitä, että joka paikasta, muun muassa leivästä ja vauvan ruuasta, löytyvä glyfosaatti saattaa aiheuttaa syöpää.

Andriukaitis on kehottanut ajattelemaan asiaa maalaisjärjellä eikä luomaan pelkoa.

EU-viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogeca on luonnollisesti kallistuu komission näkökannan puolelle ja kannattaa kasvintorjuna-aine glyfosaatille 15 vuoden jatkolupaa. Järjestön mukaan Euroopan ruokaturvallisuusviraston (EFSA) ja kemikaaliviraston tutkimukset ovat Copa-Cogecan mukaan osoittaneet, että glyfosaatilla ei ole haittavaikutuksia.

Copa-Cogeca: Glyfosaatin jatkoluvan myöntämistä ei pidä perustaa tunteeseen tai politiikkaan- EU-viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogeca kannattaa kasvintorjuna-aine glyfosaatille 15 vuoden jatkolupaa. Järjestön… Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.