Nettipalvelusta näet kuinka saastunutta ilmaa hengität

Kuvakaapaus: http://airindex.eea.europa.eu
Kuvakaapaus: http://airindex.eea.europa.eu

Euroopan ympäristökeskus (EEA) ja Euroopan komissio ovat julkaisseet nettipalvelun, jonka avulla voi tarkistaa millainen ilmanlaatu on eri puolilla Eurooppaa.

Palvelussa on interaktiivinen kartta, joka näyttää, kuinka puhdasta tai saastunutta ilma on paikallisesti. Indeksi perustuu viiden ihmisille eniten vahingollisen ilmansaasteen mittaamiseen. Indeksillä mitataan hiukkaspäästöjä (PM2.5 ja PM10), maanpinnan otsonia (O3), typpidioksidia (NO2) ja rikkidioksidia (SO2).

Karttapalvelussa voi zoomata mihin tahansa eurooppalaiseen alueen tai kaupunkiin ja tarkistaa miltä alueen ilmansaastemittaukset näyttävät. Tarkkailuasemat on merkitty karttaan värikkäillä pisteillä. Väri vastaa huonointa tilannetta minkä tahansa viiden mitatun ilmansaasteen osalta.

EEA:n viimeisin ilmanlaatua koskeva vuosiraportti osoittaa, että suurin osa Euroopan kaupungeissa asuvista ihmisistä altistuu edelleen haitallisille ilmansaastepitoisuuksille. Kaikista vaarallisin ilmansaaste, hiukkaspäästö PM2.5 aiheutti arviolta 400 000 eurooppalaisen ennenaikaisen kuoleman vuonna 2014.

– Saastunut ilma on näkymätön tappaja joten ilmanlaatuindeksiä tarvitaan tiedottamaan eurooppalaisille, minkälaista ilmaa he hengittävät kotiseudullaan, ympäristökomissaari Karmenu Vella sanoi tiedotteessa.

Raportin mukaan ilmansaasteilla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Ne nostavat terveydenhoitokuluja, vähentävät työntekijöiden tehokkuutta sekä vahingoittavat maaperää. Maantieliikenne, maatalous, voimalaitokset, teollisuus ja kotitaloudet ovat Euroopan suurimpia saastuttajia.

– Uusi Europpan ilmanlaatuindeksi antaa kansalaisille helpon pääsyn tiedon äärelle heidän paikallisen ilmansa laadusta ja tällä on suoria terveysvaikutuksia. Kaikkien saatavilla oleva informaatio on tärkeä alusta keskustelulle ja päätöksenteolle, sanoi EEA:n toiminnanjohtaja Hans Bruyninckx tiedotteessa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.