Tanska, Ruotsi ja Suomi ovat EU:n sosiaalisesti oikeudenmukaisimmat maat

Kuva: Pixabay
KUVITUSKUVA Kuva: Pixabay

Työmarkkinoiden elpyminen ja köyhyyden vähentyminen on parantanut sosiaalisia oikeuksia ympäri Euroopan unionin. Ero etelän ja pohjoisen välillä on kuitenkin edelleen suuri. Havainto perustuu tutkimuslaitos Bertelsmann Stiftungin tekemään sosiaalisten oikeuksien indeksiin.

Työmarkkinatilanne on tutkimuslaitoksen mukaan parantunut 26 EU-maassa 28 maan vertailussa. Köyhyysriski on pienentynyt hieman koko EU:ssa, mutta se on silti korkea 23,4 prosenttia. Työttömyys sen sijaan on pudonnut 8,7 prosenttiin vuoden 2013 velkakriisin huippulukemasta, joka oli 11 prosenttia.

Kuitenkin edelleen 117,5 miljoonaa EU-kansalaista on vaarassa syrjäytyä ja ajautua köyhyyteen. Varsinkin nuoret ja lapset ovat haavoittuvassa asemassa. Raportin mukaan Tanska, Suomi ja Tsekki pärjäsivät parhaiten köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Pahnanpohjimmaisena listalla olivat Kreikka ja Italia.

Bertelsmannin vuosittaisella EU:n sosiaalisten oikeuksien indeksillä tarkkaillaan köyhyysastetta, sosiaalista koheesiota, työmahdollisuuksia, koulutusta, syrjintää ja terveydenhuoltoa 28 EU-jäsenmaassa. Viimeisimmän indeksin data on kerätty lokakuussa 2017.

Sosiaalisten oikeuksien indeksissä Tanska, Ruotsi ja Suomi pitävät kärkeä. Huonoin tilanne indeksin mukaan on Kreikassa, jonka kanssa indeksissä perää pitävät Romania, Bulgaria ja Italia.

EU:ssa velkakriisin kurittaneista maista Irlanti ja Portugali ovat osoittaneet kykyä nopeimpaan toipumiseen.

Indeksistä nähdään myös, että Puolan ja Unkarin koulutusjärjestelmät ovat heikentyneet. Heikentymistä on tutkimuslaitoksen mukaan vauhdittanut maiden populistiset hallitukset. Yleisesti EU:ssa koulutusmahdollisuudet ovat parantuneet. Koulupudokkaiden määrä on laskenut vuoden 2008 lukemasta 14,7 prosenttia vuoden 2016 lukemaan 10,7 prosenttia.

Ero pohjoisten ja eteläisten EU-maiden välillä on edelleen merkittävä. Yleisesti työttömyys on vähentynyt Euroopassa myös pahimman talouskriisin maissa kuten Espanjassa ja Kreikassa, työttömyysprosentti on kuitenkin yli 20 eteläisissä EU-maissa. Etelässä varsinkin nuorisotyöttömyys on vakava ongelma.

Kreikassa yli puolet nuorista ovat ilman työtä. Esimerkiksi Saksassa ainoastaan 7,1 prosenttia nuorista on vailla työpaikkaa. Tutkijoiden mukaan ihmisten riski köyhtyä sekä syrjäytyä on Kreikassa hyvin korkea, jopa 35,6 prosenttia. Espanjassa se on 27,9 prosenttia ja Italiassa 28,7 prosenttia.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.