Juncker: Erasmus+ -ohjelman budjettia pitäisi kasvattaa

Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte
Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi tänään Göteborgissa Euroopan sosiaalipolitiikan huippukokouksen avauspuheenvuorossaan, että hänen mielestään Erasmus+ -ohjelman budjettia pitäisi kasvattaa eikä mitään siihen kohdistuvia leikkauksia saisi hyväksyä.

- Tarvitsemme suuremman määrän nuoria ihmisiä, professoreita ja opettajia tähän ohjelmaan, joka jo nyt on edistänyt 9 miljoonan ihmisen liikkuvuutta. Tämän lisäksi Erasmus-ohjelman ansiosta on syntynyt 1,1 miljoonaa vauvaa ja se on Euroopan komission suurin saavutus, Juncker sanoo saaden yleisön naurahtelemaan.

Huippukokouksessa on kyse paljon muustakin kuin yleisön huvittamisesta vauvakommenteilla. EU pyrkii nyt aktiivisesti nostamaan esiin sosiaalisten oikeuksien toteutumista Euroopassa.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tarjoutui vuosi sitten Strasbourgissa isännöimään sosiaalipolitiikan huippukokousta. EU-päättäjien lisäksi paikalle on kutsuttu myös kansalaisyhteiskunnan edustajia ja edustajia pienemmistä EU-virastoista ja instituutioista. Kokoukseen osallistuvat myös muun muassa Britannian pääministeri Theresa May ja Unkarin pääministeri Viktor Orban. Suomea Göteborgissa edustaa valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Kaikki keskustelut myös televisioidaan, jotta kansalaiset pääsevät seuraamaan, mitä huippukokouksessa puhutaan.

Demarimepit Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri ilmaisevat blogiteksteissään olevansa tyytyväisiä siihen, että sosiaalinen pilari on nousemassa EU:n esityslistan ykkösasiaksi. Kumpikin tosin harmittelee tahoillaan sitä, että Suomessa hallitus vaikuttaa edelleen ihmettelevän, mitä koko asialla oikein tarkoitetaan.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kritisoi Suomen laiskaa osallistumista Göteborgin kokoukseen.

- Suomen hallitus ei ole ollut sosiaaliasioista kovin innostunut, vaikka näkisin Euroopan unionin tulevaisuuden kehittämisessä juuri pohjoismaisen perinteen ja saavutusten esiintuomisen äärimmäisen tärkeänä. Meiltä ei esimerkeksi lähtenyt edes kysyttäessä mielipidettä sosiaalisen ulottuvuuden kehittämiseksi. Göteborgin huippukokouksessa ei meidän ministereitä näy useissa tilaisuuksissa. Keskusteluissa on tulevaisuusasiat koulutuksesta tulevaisuuden työhön. Me tarvitsemme EU:lle vahvan sosiaalisen ulottuvuuden ja aktiivisen Suomen, joka vie hyvinvointivaltiomme viestit ja tavoitteet niihin pöytiin, joissa päätökset tehdään.

Göteborgissa on hallitusten on tarkoitus sopia konkreettisesta etenemissuunnitelmasta sosiaalisen pilarin toteuttamiseksi.

- Konkreettisia toimia tarvitaan ainakin elinikäisen oppimisen tukemiseksi ja vähimmäistulojärjestelmän luomiseksi kaikissa jäsenmaissa. Tarvitsemme ehdottomasti Euroopassa myös toimenpiteitä, joilla suojellaan uudenlaisissa työsuhteissa kuten nollatuntisopimuksilla työskenteleviä ihmisiä, Liisa Jaakonsaari kirjoittaa.

Jaakonsaaren blogin voi lukea tästä.

Kumpula-Natrin blogin voi lukea tästä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.