EU-päättäjät kokoontuvat tänään Göteborgiin sosiaalipolitiikan huippukokoukseen

Kuva: European Union 2015/European Parliament

EU-johto kokoontuu tänään Göteborgiin EU:n työmarkkina- ja sosiaalipolitiikan huippukokoukseen. Vastaavaa kokousta ei ole pidetty 20 vuoteen.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven isännöivät Göteborgissa EU-johtajia kokoontumisessa, jossa käsitellään oikeudenmukaisia työpaikkoja ja oikeudenmukaista kasvua.

Löfvenin mukaan sosiaalikokouksen tarkoituksena on kehittää ihmisten jokapäiväistä elämää, varmistaa se, että ihmisillä on pääsy työmarkkinoille ja varmistaa, että kaikissa EU:n jäsenmaissa on asianmukaiset työolot.

– Eurooppa on hitaasti kääntämässä sivua, mitä tulee talouskriisiin, mutta se ei ole vielä päihittänyt vuosikymmeniin suurinta sosiaalista kriisiä. Haasteina ovat nuorisotyöttömyys, epätasa-arvo ja muuttuvat työympäristöt. Göteborgissa meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus etsiä yhteisiä ratkaisuja, Juncker sanoi tiedotteessa.

Parlamentti, neuvosto ja komissio antavat pilarista julistuksen Göteborgin tämänpäiväisessä huippukokouksessa. Julistuksella alleviivataan EU-johtajien yhteistä sitoutumista edistää sosiaalisessa pilarissa määriteltyjä 20 periaatetta.

Sosiaalisemman ja oikeudenmukaisemman Euroopan kehittäminen on nykyisen komission keskeinen tavoite. Unionin tilaa vuonna 2015 käsittelevässä puheessaan puheenjohtaja Juncker ilmoitti haluavansa perustaa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin.

Varapuheenjohtaja Dombrovskis ja komissaari Thyssen esittivät 8. maaliskuuta 2016 ensimmäisen tätä aloitetta koskevan alustavan suunnitelman. Pilarissa vahvistetaan joukko periaatteita toimivien ja oikeudenmukaisten työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien tukemiseksi. Se on tarkoitettu viitekehykseksi, jonka pohjalta arvioidaan osallistuvien jäsenvaltioiden suoriutumista sosiaali- ja työllisyysasioissa ja tuetaan kansallisen tason uudistuksia.

Göteborgin kokouksessa käsitellään tänään myös koulutuksen tulevaisuutta Euroopassa sekä kulttuuria. Euroopan komissio julkaisi juuri pari päivää sitten linjauksensa siitä, kuinka eurooppalaista koulutusaluetta tulisi kehittää vuoteen 2025 mennessä.

Opiskelija. Kuva: Genevieve ENGEL/EP Jyrki Katainen: On raivattava esteet toisessa jäsenvaltiossa kouluttautumiselta - Euroopan komissio esitti eilen näkemyksensä siitä, miten eurooppalainen koulutusalue saataisiin Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.