EU-johtajat antoivat juhlallisen julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista

Antonio Tajani, Jean-Claude Juncker ja Jüri Ratas. Kuva: EU

Euroopan unionin johtajat ovat tänään antaneet juhlallisen julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista. Julistus annettiin Göteborgissa parhaillaan järjestettävässä oikeudenmukaisia työpaikkoja ja kasvua käsittelevässä sosiaalialan huippukokouksessa.

Pilarin perustamisesta ilmoitti ensimmäisenä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker unionin tilaa käsitelleessä vuoden 2015 puheessaan, ja komissio esitteli sen huhtikuussa 2017.

Tänään sen allekirjoittivat komission puolesta Juncker, Euroopan parlamentin puolesta sen puhemies Antonio Tajani ja EU:n neuvoston puolesta Viron pääministeri Jüri Ratas.

– Sosiaalinen pilari sisältää sen, mihin Euroopassa uskotaan. Haluamme Euroopan kitkevän työttömyyttä, köyhyyttä ja syrjintää. Haluamme Euroopan, jota tarjoaa nuorille ja haavoittuville yhtäläiset mahdollisuudet. Sosiaalinen pilari on rakennettu yhteisille arvoillemme, Ratas sanoi allekirjoitustilaisuudessa.

Juncker korosti omassa puheenvuorossaan, että julistuksen allekirjoittaminen on Euroopalle virstanpylväs. EU on hänen mukaansa ollut aina sosiaalinen hanke, jossa ei ole kyse vain sisämarkkinoista ja rahasta.

– Euroopan sosiaalinen malli on ollut menestys, ja se on tehnyt Euroopasta maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ensiluokkaisen paikan asua ja tehdä työtä. Tänään puolustamme yhteisiä arvojamme ja sitoudumme noudattamaan kaikkiaan 20:tä periaatetta ja oikeutta, Juncker sanoi.

Sosiaalisen pilarin 20 periaatetta voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: yhtäläiset oikeudet työmarkkinoilla ja pääsy niille, dynaamiset työmarkkinat ja reilut työolosuhteet, julkinen tuki ja sosiaaliturva.

– Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin avulla EU puolustaa kansalaistensa oikeuksia nopeasti muuttuvassa maailmassa, oli sitten kyse oikeudesta oikeudenmukaiseen palkkaan tai terveydenhoitoon, elinikäisestä oppimisesta, työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisesta, sukupuolten tasa-arvosta tai vähimmäistoimeentulosta, Juncker sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.